הירח מופיע בשמינו כשהוא מואר במגוון של צורות: לעתים כבננה, לעתים חצי עיגול, ולעתים הוא נראה כעיגול מושלם – ואנו מכנים את התופעה "ירח מלא". הצורות השונות שבהן אנו רואים את הירח נקראות מופעי ירח, והן אינן מופיעות סתם כך ללא סיבה. הירח אינו מפיץ אור בעצמו, כי אם מחזיר את אור השמש הפוגע בו. מכדור הארץ אנו רואים רק את האזורים על הירח המוארים באור השמש. בכל רגע נתון, חצי מפני הירח מוארים באור השמש, ממש כשם שתמיד חצי מכדור הארץ מואר, כפי שמוצג בסרטון שלפניכם. אם כן, מדוע אין אנו רואים מופע קבוע ויחיד של הירח? התשובה קשורה בתנועת הירח סביב כדור הארץ, המפנה לכיווננו בכל יום חלק אחר מהאזור המואר שלו. גודלו של החלק המואר של הירח הפונה אלינו משתנה במשך החודש בהתאם לזווית שנוצרת בינו לבין השמש ולבין כדור הארץ. החלק המואר גדל ומצטמק במחזוריות של חודש.
כפי שאתם יכולים לראות, כאשר הירח מסתובב סביב כדור הארץ, החצי המואר שלו פונה לכיוון כדור הארץ רק חלק מהזמן. כאשר כל החצי המואר של הירח פונה אל כדור הארץ – אנו רואים ירח מלא. מופע זה קרוי גם מילוא. כאשר החצי המואר של הירח "מפנה אלינו את הגב", איננו רואים את הירח כלל, כפי שקורה בראשית כל חודש עברי. מופע זה קרוי המולד, אז הירח מצוי כמעט בקו אחד בינינו לבין השמש. בתהליך המתרחש בין שני רגעי קיצון אלה הולך הירח ו"מתמלא" דרך כל המופעים שלו. עקבו אחר הסרטון, ועִצרו אותו בכל כמה שניות. נסו לשער כיצד ייראה הירח לצופים בו מכדור הארץ, ובדקו אם צדקתם.
בעת המולד, הירח צמוד לשמש, זורח ושוקע מיד עמה. ככל שהוא מתרחק מהשמש, נראה אותו שוקע בשעת ערב מאוחרת יותר. בעת המילוא, הירח המלא מצוי מול השמש, זורח עם שקיעתה ושוקע עם זריחתה. לאחר המילוא, הירח ממשיך לאחר ונראה רק בשעות המאוחרות של הלילה.
הידעתם שאפשר לראות את הירח גם ביום? למשל כשבוע לאחר מולד הירח, כאשר הירח נראה כחצי כדור, הוא זורח בשעה 12 בצהרים ולכן אפשר לראותו בשעות אחר הצהריים. בימים שלפני המולד, אפשר לראות את הירח סמוך לאופק המזרחי בשעות הבוקר.
הביטו בתרשים למטה: כיוון שהשמש בתרשים זה מימין, הצד המואר של הירח יהיה תמיד הצד הימני. ואולם, בשל שינוי המיקום של הירח ביחס לכדור הארץ, משתנה צורת החלק המואר של הירח הנראה לעיננו (החלק הבהיר הימני הוא החלק שאנחנו רואים בשמים).
מה זה ירח שחור?
לעיתים מולד הירח מתרחש פעמיים בחודש הלועזי. לתופעה זו קוראים לפעמים ירח שחור. זו אינה תופעה נפוצה והיא מתרחשת מדי 29 חודשים בממוצע. ואולם, "ירח שחור" אינו ביטוי אסטרונומי רשמי, אלא ביטוי נפוץ בעיתונות וברשתות החברתיות. לכן יש לו פירושים נוספים: לעיתים הכוונה היא למולד הירח השלישי בעונה שבה מולד הירח חל ארבע פעמים. גם זה אירוע די נדיר כל בדרך כלל אין עונות שבהן מולד הירח קורה יותר משלוש פעמים. פירוש נוסף לירח שחור הוא כאשר אין ירח מלא או מולד ירח במהלך חודש קלנדרי. גם זה אירוע די נדיר ומתרחש רק בפברואר, שהוא החודש הקצר ביותר.