בבוקר יום שבת, 2 בפברואר, תתרחש אחת התופעות היפות יותר הקשורות בירח ובכוכבי הלכת – התכסות של כוכב הלכת שבתאי בירח. ההתכסות תיראה בשעות הבוקר, לאחר זריחת החמה, אולם עם קצת מאמץ ניתן יהיה לצפות בה במשקפת שדה גדולה או בטלסקופ קטן (שימו לב: אסור להביט בשמש דרך משקפת או טלסקופ ללא ציוד מגן מיוחד).
יומיים לפני מולד הירח, חרמש הירח הדק יהיה קשה לאיתור באור היום, אולם אפליקציות מבוססות GPS, כמו SkyView החינמית, יכולות להצביע בכיוון מקומו המשוער של הירח – ומשקפת שדה תקלוט אותו. בסביבות השעה 7 בבוקר, כאשר הירח יעמוד ב-25 מעלות מעל האופק, יהיה אפשר להבחין בשבתאי מזדנב מעט מזרחית לשולי הירח המוארים.
הירח יתחיל לכסות את שוליהן המערביים של טבעות שבתאי המלכותיות בשעה 07:45:52. כמה רגעים לאחר מכן, ב-07:46:45, יתחיל הירח לכסות גם את דִסקת כוכב הלכת עצמו. בשעה 07:47:38, כדקה וחצי לאחר שהירח החל לנגוס בטבעות שבתאי, יכוסה שבתאי כולו, על טבעותיו, בירח.
ההתגלות של שבתאי מחדש תחל כשעה וחצי אחר כך, מאחורי שוליו החשוכים של הירח. בעוד בהתכסות יהיה קל יחסית לצפות, כי אפשר לעקוב אחרי שבתאי בטרם יתכסה, ההתגלות תהיה קשה יותר לתצפית, מכיוון ששבתאי יפציע מאחורי שוליו הכהים של הירח. ההתגלות של הטבעות תחל בשעה 9:14:41 ותושלם בשעה 9:16:43.
זוהי ההתכסות השלישית בסדרה של 15 התכסויות שבתאי בירח, שראשיתה בדצמבר 2018 וסופה בדצמבר 2019, והיא היחידה מביניהן שתיראה מישראל. בפעמים שבהן הירח לא יכסה את שבתאי לגמרי, מבחינת הצופה בישראל, הוא בכל זאת יעבור סמוך מאוד אליו.
קמים מוקדם? מומלץ מאוד לתפוס את התכסות שבתאי בירח. ראשית, סדרת ההתכסויות הבאה תתחיל רק ב-2024 – ולמי יש סבלנות לחכות? ושנית, זאת הזדמנות פז לשבת עם הילדים ולהסביר להם מתי ניתן לראות את הירח גם בשעות היום (דווקא כשהירח חסר הוא נמצא בנקודה הקרובה ביותר שלו לשמש, כלומר הוא מאיר מאוד ביום בזמן היעדרותו משמי הלילה), על האשליה האופטית של התכסות (הירח מרוחק מאיתנו כ-380,000 ק"מ, ואילו שבתאי נמצא במרחק 1.3 מיליארד קילומטר) – ובכלל על קסם השמיים, שלא נעלם עם זריחת השמש אלא מעינינו.