סקרני חלל
arrow-left
מושגי חלל

אילן רמון, האסטרונאוט הישראלי הראשון

news Image
אילן רמון 1954 – 2003
כשהיה בן 15 בלבד שמע אילן רמון (1954 – 2003) את המילים שהגיעו מהירח: "צעד קטן לאדם, צעד עצום לאנושות". המילים האלה, שביטא ניל ארמסטרונג ב-20 ביולי 1969, הובילו את רמון להודיע לחבריו: אני אהיה אסטרונאוט.
 
הדרך להגשמת המטרה הזו הייתה מעורפלת, כי איך מגיעים מישראל הקטנה, אל מתקן האימונים לאסטרונאוטים במרכז החלל על-שם ג'ונסון בארה"ב? אבל המטרה של רמון סומנה והוא צעד אליה.
 
שירותו הצבאי של אילן רמון לווה בנחישות אין קץ – הוא התגייס לקורס טייס על אף בעיה בריאותית וסיים אותו כמצטיין ב-1974. בין הדברים שנאמרו עליו בסיום הקורס היו המילים: אילן רמון הוא לא רק טייס טוב, אלא גם אדם טוב וחבר טוב. ואכן, רמון היה ציוני והאמין בכל לבו בחשיבות החינוך ובתרומה לחברה הישראלית מתוך עשייה.
 
רמון שירת כטייס קרב וב-1981 השתתף בתקיפת הכור הגרעיני בעירק. לאחר שחרורו הוא סיים תואר בהנדסת אלקטרוניקה ומחשבים באוניברסיטת תל אביב ולאחר מכן הצטרף לצוות הפיתוח של מטוס הלביא. ב-1988 חזר לחיל האוויר ושירת בתפקידים בכירים, בהם מפקד טייסת F16 וראש מחלקת אמצעי לחימה.
 
 

הישראלי הראשון בחלל ומשימת קולומביה

 
לאחר מבחנים ומיונים רבים נבחר רמון ב-1997 להשתתף במשימה של מעבורת החלל "קולומביה", במסגרת הסכם שיתוף פעולה שנחתם בין סוכנות החלל הישראלית לסוכנות החלל של ארה"ב (NASA). לאור ניסיונו, כישוריו וערכיו, הייתה הבחירה ברמון לאסטרונאוט הישראלי הראשון אך טבעית. זה היה הצעד האחרון בהגשמת החלום של רמון: במתקן האימונים לאסטרונאוטים במרכז החלל על-שם ג'ונסון בארה"ב, שם שהה עם משפחתו, הוא התאמן ארבע שנים וחצי לקראת תפקידו כמומחה מטען במשימה על גבי מעבורת החלל "קולומביה".
 
ה"קולומביה" שוגרה ב-16 בינואר 2003 כשעל סיפונה נמצא רמון ושישה אסטרונאוטים חברים. המעבורת שהתה בחלל 16 ימים, שבמהלכם נערכו בה ניסויים מדעיים ללא הפסק כמעט: אנשי הצוות נחלקו לשני צוותים ועבדו במשמרות – האחד ביצע ניסויים בשעה שהצוות השני נח, אכל וישן. בסך הכול ערכו אנשי הצוות 80 ניסויים מדעיים.  
 
במסגרת ההסכם של סוכנות החלל הישראלית עם נאס"א, נערכו גם ניסויים של חוקרים ישראליים -  בהם ניסוי שתכננו תלמידים מחט"ב "אורט קריית מוצקין". בניסוי זה, ששמו "הגַן הכימי", ביקשו התלמידים לבדוק את ההבדל בגידול גבישים בחלל לעומת גידולם על פני כדור הארץ. ניסוי "מיידקס" מטעם אוניברסיטת תל אביב, נועד לסייע בחקר שינויי האקלים העולמי. במסגרת ניסוי זה נערכו תצפיות על סופות אבק באזור הים התיכון ותועדה תופעה מרהיבה המכונה "שדוני ברקים": הילה חשמלית שזוהרת מעל לעננים בזמן סופה. תוצאות הניסויים הישראלים שודרו בזמן אמת אל החוקרים הישראליים בכדור הארץ.
 
ב-1 בפברואר 2003, לאחר שהשלימה את משימותיה, החלה המעבורת את דרכה חזרה לכדור הארץ. בכניסה לאטמוספירה, התפרקה המעבורת בשל תקלה וכל אנשי צוותה נספו. אילן רמון הותיר אחריו רעיה וארבעה ילדים. הוא קבור בבית העלמין בנהלל.
 
על אף האסון, מורשתו של אילן רמון ממשיכה לפעום בעוצמה בכל המיזמים שהוקמו לזכרו: לעבוד קשה, להאמין בעצמנו, להיות נחושים, להאמין בדרכנו ולהיום אנשים  טובים – ואז, אפילו השמיים הם כבר לא הגבול.
 
אילן רמון מרחף במעבורת החלל קולומביה | צולם על ידי צוות הקולומביה, NASA
אילן רמון מרחף במעבורת החלל קולומביה | צולם על ידי צוות הקולומביה, NASA
 
 

הנצחת זכרו של אילן רמון 

 
עבור אילן רמון, תפקידו ההיסטורי והמשימה שבה השתתף היו הגשמת חלום אישי ולאומי ומותו בהתרסקות ה"קולומביה" נחרת בישראל כאסון לאומי. מדי שנה מתקיימים מספר פרויקטים חינוכיים וכנסים בתחום החלל, המבקשים להנציח ולהמשיך את דרכו ופועלו של אילן רמון. רבים מפרויקטים אלו מופעלים על-ידי משרד המדע, הטכנולוגיה והחלל וסוכנות החלל הישראלית באמצעות קרן רמון הממשלתית ובשיתוף גופים נוספים וקרן רמון הפרטית על-שם אילן ובנו אסף, שסיים אף הוא קורס טייס בהצטיינות ונהרג במהלך אימון.
 
 
אתרי הנצחה בישראל
 
שני אתרי הנצחה, במצפה רמון, הוקדשו לאילן רמון ולאסון מעבורת קולומביה:
קרני רמון – שבע גבעות בזלת המצויות בלב לבו של שמורת הטבע מכתש רמון, שנקראו על שם אילן רמון וצוות הקולומביה.
 
מרכז המבקרים מצפה רמון – מציג מסע מרתק וייחודי המשלב בין סיפור חייו של אילן רמון, האסטרונאוט הישראלי הראשון, לצד היכרות עם המכתש הגדול בעולם, המציג תופעות נוף וגיאולוגיה ייחודיות בקנה מידה עולמי.
 
 
אירועי שבוע החלל הישראלי
 
סוכנות החלל הישראלית במשרד המדע מציינת מדי שנה את שבוע החלל הישראלי לזכר אילן רמון, המתקיים בסוף ינואר, סמוך ליום נפילתו. מטרת שבוע זה היא הגברת הקשר של הקהילה לתחום החלל והרחבת העניין והסקרנות של צעירים בפעילות החלל בישראל. חלק מהאירועים מיועדים לקהל הרחב וחלקם  לאנשי חינוך ולתלמידים. 
 
שבוע החלל הישראלי מתקיים בנוסף לאירועי שבוע החלל העולמי, המתקיימים בכל שנה בין התאריכים הסמליים: 4 באוקטובר, שיגור הלוויין הראשון לחלל,  וה-10 באוקטובר, יום חתימתה של אמנת החלל באו"ם המסדירה את הפעילות האנושית והמחקרית בחלל. 
 
 
כנס החלל הבינלאומי על שם אילן רמון
 
כנס החלל הבינלאומי על-שם אילן רמון נערך מדי שנה על-ידי סוכנות החלל הישראלית ומכון פישר למחקר אסטרטגי אוויר וחלל ומתקיים במהלך שבוע החלל הישראלי. הכנס הוא יד זיכרון לרמון ולעמיתיו.
 
הכנס הוא כנס מקצועי, בשפה האנגלית, ומיועד לקהילה המקצועית של תחום חקר החלל בישראל ובעולם. במהלך שנות קיומו של הכנס, הוא צבר מוניטין רב בזירת החלל הבינלאומית, והפך נקודת מפגש חשובה ביותר לעוסקים בתחום החלל.
 
בכל שנה משתתפים בכנס גם תלמידים ממגמות מדעיות וטכנולוגיות מרחבי הארץ, שחלקם משתתפים במיזמים חינוכיים העוסקים ישירות בתחום החלל. 
 
 
כנס רמון לחינוך וחלל
 
כנס רמון לחינוך וחלל פועל משנת 2012 והוא אחד משיאיו של שבוע החלל הישראלי. הכנס מעלה על נס את משיכתו של האדם אל החלל ואת הישגיו רבי ההשראה בתחום חקר החלל והוא מתקיים ביוזמת קרן רמון וסוכנות החלל הישראלית. מטרת הכנס לחשוף אנשי חינוך העוסקים בקידום החינוך המדעי והטכנולוגי ולימודי כדור הארץ והיקום לחידושים ולפעולות המתקיימות בארץ ובעולם בנושא חלל וחינוך.
 
 
המרכז הדרוזי לחלל ע"ש אילן רמון
 
בין סוכנות החלל הישראלית ובין המרכז הדרוזי לחלל ע"ש אילן רמון קיימים שיתופי פעולה רבים – הרצאות, פעילויות חינוכיות, תחרויות לימודיות ועוד. המרכז הינו מרכז חלל, אסטרונומיה ומדע המשרת את האוכלוסייה הדרוזית – צ'רקסית בפרט, ואת כלל האוכלוסייה בצפון הארץ. המרכז מכיל פלנטריום משוכלל, כמה טלסקופים לכוכבים וטלסקופ שמש חדיש לצד מעבדת קסמים, המאפשרת חוויה ייחודית בביצוע ניסויים מדעיים מעוררי עניין בתחום החלל.
 
 
אולימפיאדת רמון
 
אולימפיאדת רמון היא תחרות המיועדת לתלמידי חטיבות הביניים. במסגרתה הם מוזמנים להתמודד עם אתגרים מסקרנים מתחום חקר החלל ולטפח מצוינות מדעית-טכנולוגית. בתי-ספר המשתתפים באולימפיאדה מעניקים לתלמידיהם הזדמנות למידה לא שגרתית, שבה עליהם להתמודד עם בעיה מתחום החלל והיקום ולמצוא פתרון יצירתי, מבוסס ומנומק, המושתת על חשיבה איכותית וכמותית. 
 
שלוש הקבוצות הזוכות מקבלות המלצות מובנות להמשך פעילות בתחום חקר החלל ואסטרונומיה.
 
 
מרכז אילן רמון
 
"מרכז אילן רמון לנוער שוחר פיזיקה" הוא חלק מתוכנית "מדערום"‬ שמטרתה פיתוח מצוינות במדעים. המרכז מציע לימודים יישומיים‬ בפיזיקה לתלמידי המחוז, שניגשים לבגרות בפיזיקה ב-5 יחידות‬ לימוד. כמו כן המרכז מעודד תלמידים לכתוב עבודות גמר ולהגיש פרויקטים, הוא מאתר תלמידים מחוננים בפיזיקה ומקדם אותם בהעמקת והרחבת לימודיהם בפיזיקה.‬‬‬‬‬‬‬
 
תכנית ייחודית נוספת שמקיים מרכז אילן רמון היא המשלחת למאיץ הגדול בעולם שנמצא בסרן.
 
 
קרן המלגות על שמו של אילן רמון היושבת במשרד המדע
 
מטרתה של קרן רמון הממשלתית לקדם מצוינות אישית וחברתית באמצעות תעופה, חלל, מדע וטכנולוגיה. היא מעודדת הצטיינות ישראלית פורצת דרך ושמה לה למטרה להמריץ את דור העתיד בישראל למצות את הפוטנציאל האישי והחברתי הטמון בכל אחת ואחד, כדי ליצור חברה ישראלית ערכית ואיכותית יותר. בראש הקרן הממשלתית עומד סמנכ"ל המשרד מר רן בר.
 
 
מלגת המחקר ע"ש אילן רמון מידי סוכנות החלל הישראלית
 
מטרת המלגה לקדם ולפיתוח תשתיות מדעיות וטכנולוגיות בתחום החלל ולהגדיל את מספר החוקרים והמדענים בישראל בתחומי המדעים והחלל. המלגה מיועדת לסטודנטים מצטיינים לתואר שלישי ולמשתלמים לפוסט-דוקטורט. 
 
 
אילן רמון בסרבל טיסה לאחר טיסת אימונים בחיל האוויר הישראלי
אילן רמון בסרבל טיסה לאחר טיסת אימונים בחיל האוויר הישראלי | צילום: באדיבות בטאון חיל האוויר