גם אם את ליל הסדר לא תחגגו השנה בחברת המשפחה המורחבת, ובמקום ארבע כוסות יין תתפשרו על בקבוק אלכוג'ל – הנה היקום שולח לנו פרס תנחומים קטן, ובדיוק בזמן: נוכחות מרשימה של ירח מלא, ירח-על ("סופרמון"), אשר יקשט לנו את שמי הערב של ט"ו בניסן. וכן, לאורו הבוהק של הסופרמון הזה אולי אפילו תצליחו לקרוא את ההגדה.
כמו מסלוליהם הטבעיים של גרמי השמיים, גם מסלולו של הירח סביב כדור הארץ איננו מעגל מושלם, אלא צורתו אליפסה, ועל כן מרחקו של הירח מאיתנו אינו קבוע. שכננו הנאמן מתקרב אלינו עד כ-356 אלף ק"מ, ואז הולך ומתרחק עד כ-406 אלף ק"מ בנקודה המקסימלית. הפער בין נקודות הקיצון האלו הוא בערך 13 אחוז ממרחקנו לירח, כלומר הוא פער ניכר, וניתן להבחין בו. על אחת כמה וכמה בהירותו של הירח: זו גדֵלה בעשרות אחוזים, ומהמאור המרשים הזורח לו בשיא קרבתו קשה מאוד להתעלם.
מחזור הירח אינו מסוכרן עם מסלול ההקפה שלו סביב כדור הארץ, ולכן הירח יכול להיראות במילואו בכל נקודה במסלול. צירוף מקרים שבו הירח זורח כשהוא במילוא ובו בזמן חולף בקרבה מקסימלית לכדור הארץ מתרחש רק פעמים אחדות בשנה – ואז מקשט את שמי הלילה עיגול מושלם, גדול ובהיר במיוחד, בעל נוכחות מרשימה. תופעה זו זכתה לכינוי הדרמטי במקצת – "סופרמון".
הפעם יגיע הירח למילוא בבוקר שאחרי ליל הסדר, בשעה 7:35 שעון ישראל, כ-8 שעות לאחר שיעבור בנקודה הקרובה ביותר. הפרש זמנים זה קטן דיו להבטיח לנו סופרמון קסום ומרשים לכבוד ערב החג. הירח יהיה בשיא גודלו וזוהרו גם ב-7 באפריל, יממה לפני ליל הסדר, וגם אז הוא יזרח כשהוא כמעט בנקודה הקרובה ביותר לכדור הארץ.
מי שיתפוס את הירח בדיוק בזריחתו או בשקיעתו, כשהוא באופק, יוכל להבחין בירח שקוטרו גדול ב-7 אחוזים בערך מן הממוצע. כאשר הירח יעלה לו מעלה לכיוון הזנית, יהיה קשה יותר להבחין בכך ללא צמרות העצים או גגות הבניינים, שיספקו פרספקטיבה, אולם בהירותו עדיין תבלוט לעין.