הירח, הנע על כיפת השמיים ממערב למזרח, מכסה מפעם לפעם כוכבי שבת הקרובים למישור המִלקֶה, כלומר כוכבים שנמצאים סמוך לקו האופק ולא גבוה מדי במרום. הלילה, 9 במאי, יכסה הירח שלנו כוכב בשם אֵטא בקבוצת אריה. מאורע זה יכול לעזור לאסטרונומים להבין אם מדובר בכוכב אחד או שניים.
אטא בקבוצת אריה נמצא מעל הכוכב הבהיר בקבוצה, רגולוס, המהווה את בסיס צורת המגל המסמלת את ראשו של האריה. אטא הוא כוכב ענק, הזוהר בעוצמה של למעלה מ-5,500 שמשות, אך בשל המרחק האדיר בינו לבינינו – כ-1,250 שנות אור מכדור הארץ – הבהירות הנצפית שלו היא רק 3.5.
הירח, שייראה בליל 9 במאי כחצי עיגול, יכסה את הכוכב מאחורי שוליו הכהים בשעה 22:51. כיוון שאור הירח מפריע לראות את הכוכבים בסביבתו, רצוי להתחיל בתצפית כשעה קודם לכן, לזהות את הכוכב ולעקוב אחר תנועת הירח. אם נצפה בהתכסות במשקפת שדה או בטלסקופ נוכל לראות את הכוכב נעלם מאחורי שולי הירח האפלים. לעומת זאת, ההתגלות של הכוכב תהיה מאחורי שולי הירח הבהירים, ובשל אורו הבוהק של הירח יהיה קשה מאוד להבחין בה.
מצמץ פעמיים אם אתה כוכב כפול
אסטרונומים נעזרים בהתכסויות כמו התכסותו של אטא בקבוצת אריה בירח כדי לבודד אלמנטים שונים בעצמים שמימים, כגון ירחים וטבעות. התכסויות שימושיות במיוחד כשאנו מבקשים לדעת אם כוכב מסוים הוא כוכב בודד, או מערכת כפולה, משולשת או מרובעת של כוכבים שנראים לעינינו כמקור אור אחד: התכסות הכוכב בירח מאפשרת לאסטרונומים להפריד בין אורם של כוכבים במערכות כפולות באותם רגעים שבהם כוכב אחד עדיין גלוי והכוכב השני כבר מכוסה, או להפך – כוכב אחד כבר מתגלה והשני עדיין מכוסה. במקום "למצמץ" פעם אחת – הכוכב ממצמץ פעמיים (או שלוש או ארבע – תלוי במספר הכוכבים במערכת).
עוד לא ידוע אם אטא בקבוצת אריה הוא אכן כוכב כפול, ובכל מקרה רק מצפה כוכבים מקצועי יוכל להפריד בין שני כוכבים שנמצאים במרחק 1,250 שנות אור מאיתנו ומרוחקים זה מזה 40 יחידות אסטרונומיות. ובכל זאת כיף לדמיין שלא כוכב ענק אחד יתכסה הלילה בירח – אלא כמה כוכבים. איך זה שכוכב אחד לבד מעז? הוא, בעצם, לא לבד.