יומן שמיים
arrow-left
יומן שמיים

היכונו למטר המטאורים הראשון של השנה: אורסה מינורידים

ד"ר יגאל פת-אל ועודד כרמלי
יום רביעי 18.1.23

מדי שנה כ-30 מטרי מטאורים מאירים את הרקיע הלילי במופע זיקוקים שמימי. מהם יש מטרים עתיקים כמו מטר הפרסאידים, שמגיע לשיאו באוגוסט ותועד בלוחות השנה הסיניים כבר לפני 2,000 שנה, ומהם מטרים חדשים. המטר הראשון של 2023 הוא מטר טרי שכזה: מטר האורסה מינורידים, שיגיע לשיאו בלילה שבין 18 ל-19 בינואר (אמנם ב-4 בינואר חל שיאו של מטר הקודרנטידים העשיר, אולם אורו של הירח הכמעט מלא ישבש את התצפית).

 

מטר האורסה מינורידים קרוי על שם קבוצת הדובה הקטנה (או העגלה הקטנה), שממנה נובע המטר. שמו המלא הוא גאמא אורסה מינורידים, כיוון שנקודת המוצא שלו היא סמוך לכוכב המצוין באות היוונית גאמא. מטר זה אינו עשיר במיוחד, ובשיאו צפויים מטאורים ספורים בלבד, אולם הוא נצפה לראשונה רק בשנים האחרונות – כך שהוא בהחלט יכול להפתיע לטובה. למעשה, בשלב זה עוד לא ידוע לאיזה אסטרואיד או שביט שייכים החלקיקים במטר.

 

כמו בכל מטר, כדי לצפות באורסה מינורידים מוטב להתרחק מזיהום אור – למשל להצטייד בשמיכה ולנסוע לשמורת אור הכוכבים במכתש רמון. חרמש הירח הדקיק יזרח רק בשעות הקטנות של הלילה, ולכן הירח כמעט שלא יפריע לצפייה במטר. כיוון שזהו מטר טרי יחסית, התצפית בו וספירתם המקצועית של המטאורים חשובות – ומצלמות מטאורים ייעודיות של האגודה הישראלית לאסטרונומיה הפזורות ברחבי הארץ ינטרו את המטר.

 

 מקור המטר: הכוכב גאמא בקבוצת העגלה הקטנה. קרדיט: IAU and Sky & Telescope magazine (Roger Sinnott & Rick Fienberg)
sky calendar Image
מטר מטאורים באוגוסט 2009. קרדיט: נאס"א