בכדור-הארץ מתרחשות כאלפיים סופות ברקים בכל רגע נתון ובזמן שאתם קוראים שורות אלה, כל שניה פורצים כחמישים ברקים בממוצע. סערות אלה הן סימן למזג-אוויר קיצוני, שכן בדרך כלל הם מלוות גם בברד כבד ובגשמים עזים העלולים לגרום לשטפונות, ולעתים גם בסופות טורדנו. מערכות לאיתור ברקים מנטרות את התקדמות הסופות ומספקות התראות וחיזוי, וזאת הן מפני השטח והן מהחלל, באמצעות לוויינים.
אך כדור הארץ לא לבד. חישה מרחוק של ברקים מבוצעת גם על ידי חלליות, שכן בכוכבי-הלכת צדק ושבתאי התגלו זה מכבר סופות ברקים עזות. מדוע סופות ברקים בכוכבי לכת אחרים מעוררות כל כך הרבה סקרנות? נגלה בינתיים שלהתפרקויות חשמליות יש חשיבות לתהליכים פרה-ביולוגיים ולהיווצרות החיים.
רוצים לשמוע עוד? ההרצאה של פרופ' יואב יאיר תעסוק באופן בו חוקרים ברקים בכדור-הארץ ובכוכבי-לכת במערכת השמש ומחוצה לה.
פרטים נוספים:
- איפה: פאב דולי פרטון, שדרות בן גוריון 22, הרצליה
- מתי: יום ראשון, 9.10.16, בשעה 20:00
- הכניסה חופשית וללא עלות
- לכל שאר אירועי שבוע החלל העולמי בחסות סוכנות החלל הישראלית במשרד המדע
- על המרצה: פרופ' יואב יאיר הוא הדיקן של ביה"ס לקיימות במרכז הבינתחומי הרצליה. תחומי המחקר שלו הם מדעי האטמוספרה והחלל, ובפרט סופות ברקים בכדור-הארץ ובכוכבי-לכת אחרים, חשמל אטמוספרי, השפעות השמש על האטמוספרה והאקלים, זיהום אוויר ותופעות באטמוספרה העליונה כמו שדוני ברקים. הוא ביצע מחקרים ותצפיות בישראל ובשיתופי פעולה בינלאומיים נרחבים עם מדענים מאירופה, ארה"ב ויפן. היה אחראי על ניסוי האסטרונאוט הישראלי, אילן רמון, על מעבורת החלל קולומביה ב-2003 ובהמשך חזר על הניסוי מתחנת החלל הבינלאומית בשיתוף אסטרונאוטים מסוכנות החלל של יפן (2011) ומסוכנות החלל האירופאית (2016).