תעשיה ומחקר

רכיב ASIC מתקדם לתקשורת לוויינים

רכיב סיליקון ייעודי (ASIC) ישפר את ביצועי הטרמינלים הלווייניים ויוביל לקפיצת מדרגה בביצועי לווייני תקשורת
lesson Image
כיסוי לווייני בתדרי Ka מעל יבשת אירופה | צילום: Axlsite; wikimedia
מבַצעים:
חברת SatixFy
רכיבי הסיליקון הייעודיים שחברת SatixFy מפתחת בסיוע סוכנות החלל הישראלית והמדען הראשי של משרד הכלכלה, הינם שבבים ברמת אינטגרציה גבוהה מאוד, המהווים את הליבה של מערכת תקשורת לוויינית ונועדו להוות קפיצת מדרגה בביצועי הטרמינלים הלווייניים, כלומר ציוד השידור והקליטה המחבר מיליוני לקוחות בעולם לאינטרנט באמצעות לוויינים. 
 
עולם תקשורת הלוויינים קיים כבר כיובל ובעשורים האחרונים מציגות החברות בתחום הטרמינלים הלווייניים, שיפורים מסוגים שונים שאפשרו לחברות וצרכנים ביתיים ברחבי העולם להתחבר לשירות האינטרנט בפס רחב במקומות בהם אין כבלים או DSL. אולם נראה כי התחום כולו עובר בשנים האחרונות את המהפיכה הגדולה ביותר בתולדותיו ובשנים הקרובות ייתכן שנהיה עדים לקפיצת מדרגה היסטורית. לאחר שהשימוש בתחומי התדר הישנים הגיע לרוויה, בשנת 2008 נפתח תחום תדר חדש – Ka band – אשר חידש את פוטנציאל כמות הלוויינים המשוגרים וישוגרו בעתיד. עד היום נמכרו בעולם מעל 6 מיליון טרמינלים לווייניים לצורכי תקשורת נתונים, מתוכם כ-4 מיליון לחברות (Enterprise), ו-2 מיליון לצרכנים ביתיים (Consumer) לשירות אינטרנט. אולם ללוויינים החדשים ששוגרו מאז פתיחת תדרי Ka ושישוגרו עד עד 2017 יכולים להצטרף מעל 30 מיליון צרכנים נוספים. כלומר גידול אפשרי של 500% בתוך שנים ספורות. עיקר הגידול הצפוי הוא בתחום האינטרנט המהיר לצרכן הביתי. לפי תחזית של NSR, בשנת 2020 יהיו למעלה מעשרים מיליון משתמשים. 
 
ואולם, מספר גורמים מסכנים את תחזית הגידול המהיר. ציוד השידור והקליטה עצמו, הטרמינל, עדיין יקר מאוד ללקוחות (מאות דולרים); השימוש בלוויין אינו נציל דיו ולכך יש השלכות על העלות החודשית הגבוהה של השירות; והפתרונות המוצעים כיום אינם גמישים דיים וקשה יהיה לשדרגם. התחום רק מתחיל להתפתח. אחת הדרכים לקפיצת מדרגה בביצועי המערכות הלווייניות היא על ידי בניית רכיב סיליקון ייעודי (ASIC), תחום התמחותה של SatixFy
 
כיום, חברות ציוד לוויינים משתמשות במגוון רכיבים מחברות שונות על מנת לתכנן ולייצר את קווי המוצרים השונים. עובדה זו מייקרת הן את תהליך הפיתוח והן את הייצור. אך שימוש ברכיב מוכלל אחד יקטין בצורה משמעותית את עלויות הפיתוח והייצור של הלקוחות הפוטנציאליים. רכיב מוכלל זה שמפתחת SatixFy, יאפשר גם קפיצת מדרגה מבחינת העלות, קצבי המידע, הגודל וההספק. רכיב ה- ASIC יאפשר גם שדרוג והטענת תוכנה מרחוק ועל ידי כך, גם להאריך את חיי המוצר בשנים רבות.
 
עודכן ב:
22.09.2022