חדשות החלל
arrow-left
לחדשות החלל

ההרשמה לתחרות האירופית למערכות ניווט לווייניות בעיצומה

סוכנות החלל הישראלית
19.05.2015
הדמיה של מערכת לווייני גלילאו | צילום: German Aerospace Center DLR
הדמיה של מערכת לווייני גלילאו | צילום: German Aerospace Center DLR
תחום הניווט הלווייני שהוגדר על-ידי האיחוד האירופי כענף קריטי מבחינה אסטרטגית ומסחרית, מצוי במרכזו של מרוץ החלל הבין-לאומי. התחרות העולמית שנפתחה החודש מזמינה יזמים להציע יישומים טכנולוגיים מגוונים לשימוש בפלטפורמה שעתידה לספק מערכת הניווט האירופאית "גלילאו" שבאחרונה שוגרו עוד שני לוויינים במסגרתה והיא עתידה להגיע למבצעיות מלאה ב-2028. את  התחרות הבין-לאומית מובלים בארץ ISERD (המנהלת הישראלית למו"פ האירופי) וסוכנות החלל הישראלית במשרד המדע. הזוכה בתחרות בישראל יעפיל לתחרות העולמית.
 
מנכ"ל סוכנות החלל הישראלית מנחם קדרון קורא ליזמים ישראלים להגיש מועמדות לתחרות: "תחום הניווט הלווייני הוא אחד היישומים הטכנולוגים האזרחיים המבטיחים ביותר של תעשיית החלל כיום. ביכולתם להשפיע ולשנות את חייהם של מיליארדי אנשים ברחבי העולם. מיזמים החלל הישראלים בולטים במקוריות ובחדשנות שלהם, והעולם זקוק לטכנולוגיות שישפרו את חיינו ויתנו פתרונות פשוטים לבעיות מורכבות". 
 

בוקרי החלל

 
במהלך השנים, רבים מהרעיונות שזכו בתחרות מיושמים כיום בשוק ולזוכים מוענקות חשיפה רחבה בארץ ובאירופה, וגישה ללקוחות ולקהילות משתמשים. בשנה שעברה המיזם שזכה לייצג את ישראל בתחרות היה מיזם כ-  SAT406, שמאחוריו עומדים  דני כץ, אוהד ברק ודני קרן, והינו שעון לווייני הנענד על מפרק היד ויכול לשלוח אות מצוקה במקרה חירום לטווח של 36,000 קילומטר וגם לקבל אישור על קליטת אות המצוקה. אחד המיזמים המסקרנים ביותר שהשתתפו בתחרות המקומית, היה קאטל ווטץ' (cattle-watch) קולר חכם הכולל חיישן המשדר את המידע ללווייני אירידיום, ומשם לאפליקציה תומכת במחשב ובסמארטפון של הבוקרים, וכך מאפשר להם לרעות עדרים מרחוק וללא מאמץ.
 
קאטל ווטץ', אותו הגה היזם אילן ארבל, זכה אמנם במקום השני אולם הינו דוגמה מובהקת ליישום מעניין הזוכה לשימוש מעשי בשטח. מלבד מעקב לווייני אחר תנועת העדר בכרי המרעה, הקולר החכם גם מנטר ומשדר מדדים פיזיולוגיים, המאפשרים לעקוב אחר בריאותו של כל פרט ומספקים מידע על היריון, מצוקה שנובעת מחום יתר ותחלואה, לפני שאלו ניכרים בהתנהגותה של הפרה. המערכת אפילו מתריעה מפני גניבה או טריפה גם בשעות הלילה, עם אפשרות להזניק מזל"ט שיצלם את ההתרחשות מהאוויר ביום או בלילה. 
 
יזמים יכולים להגיש את מועמדותם כאן עד ה- 30 ביוני. ועדה מטעם סוכנות החלל הישראלית, ISERD, ולשכת המדען הראשי של משרד הכלכלה, תבחר את ההצעה הזוכה. הזוכה הישראלי יוזמן על חשבון המארגנים לטקס הגמר שיתקיים במינכן באוקטובר 2015, לאחר שפאנל מומחים בינלאומי יבחר את המנצח.