עשו היסטוריה: הזמרת קייטי פרי טסה אתמול (שני) לחלל, יחד עם ארבע נשים נוספות – צוות החלל הראשון אי פעם ללא גברים. שש הנשים המריאו אתמול לטיסה תת-מסלולית קצרה בשעה 16:30 לשעון ישראל על גבי המרקיע ניו שפרד (New Shepard) של בלו אוריג'ין (Blue Origin). זוהי טיסת החלל המסחרית ה-11 של חברת החלל החדש, שהספיקה כבר לשגר לחלל 58 בני אדם.
תיירות במיקרו כבידה:
"אני מרגישה הכי מחוברת לאהבה"
משימת NS-31 שוגרה מנמל החלל קורן ראנץ' (Corn Ranch) של בלו אוריג'ין במערב טקסס, ועד מהרה עברה את קו קרמן (Kármán) – הקו המדומיין בגובה 100 ק"מ שמוסכם בינלאומית כגבול החלל. ב-107 ק"מ מגובה פני הים נפלה החללית חזרה לארץ, ונשות הצוות חוו כמה דקות של מיקרו-כבידה – במהלכן שרה פרי את "איזה עולם מופלא". הטיסה התת-מסלולית כולה ארכה 10 דקות ו-21 שניות. "אני מרגישה הכי מחוברת לאהבה", הצהירה פרי אחרי הנחיתה בעוד מחזיקה את פרח החיננית שלקחה עימה לטיסה.

יחד עם פרי טסו העיתונאית לורן סנצ'ז, שמאורסת לבזוס, והעיתונאית גייל קינג, שמנחה את תוכנית הבוקר של CBS. פחות מפורסמות – אך לא פחות מרשימות מהן – היו מהנדסת החלל עאישה בוו, שהפכה לאדם הראשון בחלל מאיי הבהאמה, פעילת זכויות האדם המועמדת לפרס נובל לשלום אמנדה נגווי, שהפכה לאישה הווייטנאמית הראשונה בחלל, והדוקומנטריסטית קריאן פלין. אם לא כוללים את טיסתה של ולנטינה טרשקובה ב-1963 – האישה הראשונה בחלל, שטסה לבדה – זוהי הפעם הראשונה שבה צוות חלל מורכב כל כולו מנשים.
טיסת פרי – בתשלום או לפרסום?
זאת לא הפעם הראשונה שבלו אוריג'ין שוברת שיאים. למעשה, שיגור הבכורה המאויש של הניו שפרד ב-2021 נשא את מייסד החברה ג'ף בזוס, מייסד ומנכ"ל אמזון ומי שהיה אז האיש העשיר בעולם. יחד עם בזוס טסה וואלי פאנק, מי שהייתה חלק מצוות הנשים של תוכנית מרקורי. פאנק טסה סוף סוף לחלל על גבי הניו שפרד כשהיא בת 82 – האדם המבוגר ביותר שאי פעם יצא מכדור הארץ. יחד איתם טס אוליבר דיימן בן ה-18, האדם הצעיר ביותר שאי פעם יצא מכדור הארץ.
בטיסה המאוישת הבאה טס לא אחר מוויליאם שטנר, מי ששיחק את קפטן קירק בסדרה "מסע בין כוכבים". קירק היה בן 90 כשיצא למסע, כך שהוא שבר את השיא הקודם של פאנק. ואילו בטיסה הבאה טסה לאורה שפרד-צ'רצ'לי, בתו של אלן שפרד, האמריקאי הראשון בחלל – והאיש שעל שמו נקרא המרקיע ניו שפרד. בהמשך טסו היוטיובר קובי קוטון, האישה המצרית והאפריקאית הראשונה שרה סברי והאדם הפורטוגלי הראשון מריו פריירה.

לא ברור כמה שילמה פרי על התענוג. בלו אוריג'ין אינה חושפת את העלויות, ונראה שהן משתנות ממשימה למשימה ומאדם לאדם. כרטיס בטיסת הבכורה ב-2021 נמכר במכירה פומבית ב-24 מיליון דולר. לעומת זאת, אורחים נוצצים כמו ויליאם שטנר לא שילמו בכלל, והוזמנו לחלל על ידי בזוס – כדי לפרסם את החברה. סביר להניח שגם קייטי פרי, האדם המפורסם ביותר שטס עד כה בבלו אוריג'ין, לא נאלצה לשלם.
תיירות חלל: שוק בן ארבע שנים
10 ימים לפני טיסת הבכורה של הניו שפרד ב-2021, החברה המתחרה וירג'ין גלקטיק שיגרה את טיסת הבכורה התת-מסלולית שלה. וירג'ין גלקטיק משתמשת במטוס חלל (חללית שממריאה ונוחתת אופקית כמו מטוס), ומציעה מספר דומה של דקות ריחוף. נוסף לשני הטייסים, בטיסת הבכורה של וירג'ין גלקטיק טסו ארבעה מעובדי החברה – ביניהם מייסד קבוצת וירג'ין ריצ'רד ברנסון. בסך הכול טיסות וירג'ין גלקטיק כללו 26 תיירי חלל. בשנה שעברה השהתה החברה את הטיסות המסחריות שלה, וכיום היא מתמקדת בפיתוח מטוס החלל הבא שלה. המטוס הבא, מדגם דלתא, יהיה מסוגל לשאת עד שישה נוסעים להמריא שמונה פעמים בחודש. נכון ל-2025, כרטיס בוירג'ין גלקטיק עומד על 600,000 דולר.

גם ג'ף בזוס אינו נח על זרי הדפנה, ובלו אוריג'ין מפתחת בימים אלה מרקיע כבד בשם ניו גלן (New Glenn) – על שם האמריקאי השני בחלל, ג'ון גלן. הניו גלן נועד לשאת מטענים כבדים למסלול סביב כדור הארץ, ומעבר לו. בחברה לא הודיעו אם המרקיע ישמש גם לתיירות חלל מסלולית, תחום שכיום הוא נחלתה הבלעדית של חברת ספייס אקס.