לרגל כינוס החלל העולמי שמארחת סוכנות החלל הישראלית במשרד המדע בירושלים ב-12 באוקטובר, הגיעו לישראל מתנות קטנות מהחלל: שלוש חליפות חלל מקוריות שאותן לבשו בחלל ראש נאס"א צ'רלס בולדן, הקוסמונאוט הרוסי אלכסנדר (סשה) קלרי, והאסטרונאוט הבריטי-אמריקאי ד"ר מייקל פולה. במסגרת התערוכה שתוצג בכינוס, יזכו כאלף תלמידי תיכון לגעת, להתרשם מהחליפות ואף למדוד חליפה שעברה התאמה במיוחד בשבילם. נוסף לחליפות תוצג בתערוכה גם פיסה קטנה ומקורית של סלע מהירח ומאסטרואיד. לאחר הכנס, תנדוד אחת החליפות בין בתי ספר, כחלק מתכנית חינוכית חדשה של סוכנות החלל הישראלית וקרן היינלין.
עידו שריר, מנכ"ל משרד המדע, הכריז בכינוס על שיתוף הפעולה החדש: "סוכנות החלל הישראלית במשרד המדע והקרן ע"ש רוברט היינלין גאות להכריז על תכנית משותפת חדשה שמטרתה לעודד סקרנות ועניין של צעירים בתחומי החלל. במסגרת התכנית, ייבחרו מספר קבוצות של כיתות וחוגי חלל ומדע שיזכו להתנסות וללבוש חליפת חלל ולפגוש מקרוב גם חליפת אסטרונאוט מקורית שתנדוד בין בתי הספר בישראל בחודשים הקרובים".
במסגרת הפעילות יגיעו נציגי סוכנות החלל הישראלית לבתי הספר ויעבירו פעילות בנושאים כגון - תכנון חליפה, איך לובשים חליפה, איך מתנהלים בתוכה, למה היא משמשת ועוד. כהכנה למפגש, יעברו הקבוצות הכשרה בנושא חלל בתכנים כגון מערכת השמש, משימות מאוישות ועוד. כל הפרטים על הפעילות והתכנית המשותפת זמינים להורדה בקישור הבא.
החליפה הראשונה שתוצג בכינוס, היא חליפה כתומה שעימה המריא ונחת ראש נאס"א בולדן, ואשר עימה שהה בחלל 680 שעות בארבע משימות שונות בשנות ה-80 וה-90. החליפה השנייה, של הקוסמונאוט קלרי, שהתה בחלל בשמונה משימות חלל שונות שאליהן שוגר בחללית "סוייז" בשנות ה-90 ובשנות האלפיים, האחרונה שבהם הסתיימה בשנת 2011. קלרי שהה בחליפת החלל זמנים ממושכים בתחנת החלל הבין-לאומית ובתחנת החלל "מיר". קלרי הוא האדם השלישי בעולם ששהה מספר הפעמים הגדול ביותר ומשך השהייה הארוך ביותר בחלל עד כה. ב-2003 מונה, יחד עם האסטרונאוט פולה, למפקד תחנת החלל הבין-לאומית. השלישית היא החליפה של האסטרונאוט פולה ששהה בחלל בשנות ה-90 ובשנות האלפיים. ב-2003 מונה פולה למפקד תחנת החלל הבין-לאומית יחד עם הקוסמונאוט קלרי. פולה הוא הבריטי הראשון שעשה הליכת חלל ועד 2008 החזיק בשיא השהייה בחלל מבין האמריקאים – 374 יום.
זאת ועוד, לכינוס החלל העולמי תגיע סגנית יו"ר נאס"א דאבה ניומן, שהיתה עד לאחרונה חוקרת בכירה ב-MIT. ניומן היא הממציאה והמפתחת של ה"ביו-סוט" – דור העתיד של חליפות החלל. חליפות החלל שקיימות כיום מסרבלות את התנועה בחליפה, מסורבלת וקשה, ומשקלה, שיכול להגיע ל-140 ק"ג מקשה מאוד על תנועה בתנאי כבידה. החליפה שאותה מפתחת דאבה, תאפשר לחץ ובידוד באמצעות חומר החליפה שייצמד לגוף וללא צורך בלחץ בתיווך גזים.
החליפה המשוכללת ביותר בעולם
חליפות החלל הן חליפות המגנות על אסטרונאוטים מפני התנאים הקיצוניים השוררים בחלל. החליפה מתפקדת כמו חללית קטנה, שמספקת לאסטרונאוטים את התנאים והציוד הדרושים להם לשהייה בחלל. החליפה משמשת את האסטרונאוטים בעת "הליכת חלל", כלומר כשהם שוהים מחוץ לחללית, למשל לצורך תיקון. כדי ללבוש את החליפה ולהתקין את כל הציוד הנלווה נדרשים לאסטרונאוט כ-45 דקות. על פני כדור הארץ חליפת החלל שוקלת יותר מ-125 ק"ג, אך בחלל היא כמעט נטולת משקל.
מתחת לחליפה, לובש האסטרונאוט בגד תחתון מיוחד, שבתוכו מותקנים צינורות המובילים מים ומקררים את גופו. החליפה עצמה מורכבת משכבות רבות ועשויה מבדים ומחומרים עמידים במיוחד. היא מאפשרת לאסטרונאוט לשמור על חום הגוף שלו, ומגינה עליו מפני פגיעות של עצמים קטנים שמתעופפים בחלל. החליפה כוללת יחידה הנלבשת על הגב כמו תרמיל. יש בה מיכלי חמצן לנשימה, מערכת לסינון של פחמן דו חמצני שנפלט מפי האסטרונאוט בעת הנשיפה, סוללה המספקת חשמל ומערכת רדיו, לתקשורת עם הצוות בחללית ועם צוות הבקרה על פני כדור הארץ. האוזניות והמיקרופון של מערכת התקשורת מותקנים בכובע שחובשים האסטרונאוטים לראשם מתחת לקסדה. הקסדה עצמה מגנה על האסטרונאוט מפני פגיעות, ולתוכה מוזרם החמצן מהמיכל הנישא על הגב. למִשְׁקַף הקסדה יש שכבת מגן, המסננת את קרינת השמש.
סוג נוסף של חליפת חלל הוא החליפה הכתומה, שמכונה "חליפת דלעת" בשל צבעה. זו החליפה שלובשים אסטרונאוטים בתוך החללית בעת השיגור והנחיתה. היא שוקלת הרבה פחות מחליפת החלל הלבנה, ולא יכולה להגן על האסטרונאוט מחוץ לחללית. עם זאת, היא מווסתת את לחץ האוויר ומספקת חמצן לנשימה. בתוך החליפה הכתומה מותקנים עזרים לנחיתת חירום, כמו מצנח, מים לשתייה וסירה מתנפחת, למקרה שהאסטרונאוט ינחת בים.
חליפות החלל עברו גלגולים שונים והשתכללו עם השנים. בעבר, למשל, הייתה לכל אסטרונאוט חליפה אחת, ששימשה גם לשיגור ולנחיתה וגם להליכות חלל. חליפות מדגמים חדשים יותר הן מודולריות, כלומר עשויות מחלקים נפרדים במידות שונות. כך אפשר להרכיב עבור כל אסטרונאוט חליפה המותאמת למידותיו. זה חשוב במיוחד בימינו, כשיש גם הרבה אסטרונאוטיות, שמידותיהן לרוב קטנות יותר משל האסטרונאוטים הגברים.