זריחה מעל הר אולימפוס במאדים, ההר הגבוה ביותר במערכת השמש | עיבוד: Kevin Gill
במסיבת עיתונאים מיוחדת שכינסה הערב (חמישי), הודיעה סוכנות החלל האמריקנית שריכוז המתאן באטמוספרה של מאדים משתנה עם חילופי העונות, תגלית שמוסיפה סימני שאלה לתעלומת החיים שם בהווה או בעבר. במחקר אחר שפורסם באותה מסיבת עיתונאים, הודיעה נאס"א שנמצאו תרכובות אורגניות, אבני היסוד של כל צורות החיים המוכרות, בכוכב הלכת האדום.
חידת המתאן
שיירי גז מתאן התגלו במאדים על ידי מספר משימות שונות, ועוררו דיון מדעי גדול. כאן בכדור הארץ, גז מתאן נפלט בעיקר על ידי מיקרובים – אולם גם תהליכים גיאולוגיים יכולים להפיק אותו.
התמונה הופכת למורכבת עוד יותר כשלוקחים בחשבון שהקרינה העל-סגולה (UV) של השמש מפרקת את הגז במהירות יחסית. אם כן, הימצאותו באטמוספרה של מאדים מעידה על מקור פעיל שמחדש את הגז לאטמוספרה הדלילה. אם המקור הזה הוא ביולוגי, ייתכן שמדובר בשירת הברבור של בקטריות שנכחדו במאדים לפני מיליוני שנים, ושהמתאן שהן פלטו במעמקים משתחרר אט-אט לפני השטח. לפי תרחיש אחר, מאדים עדיין שוקק חיים במעמקים.
האם יש חיים על מאדים?
סקרנים כבר לדעת אחת ולתמיד אם יש חיים על מאדים? אל דאגה, התשובה בדרך. רק בחודש שעבר נכנסה המקפת TGO, חלק ממשימת ExoMars המשותפת לסוכנות החלל האירופית והרוסית, למסלול סביב מאדים – ובקרוב מאוד היא תכריע בשאלת מקורו של המתאן שם.
המשימה של ה-TGO היא לרחרח את הרכבו המדויק של הגז באטמוספרה של מאדים. אם הגז יתגלה כשהוא מעורבב עם גזים כמו גופרית דו-חמצנית, ככל הנראה מקורו גיאולוגי. לעומת זאת, אם החללית תגלה שהמתאן מעורבב יחד עם מולקולות אורגניות מורכבות, המדענים יוכלו לקבוע שמקורו – בעבר או בהווה – ביולוגי למהדרין.