חדשות החלל
arrow-left
לחדשות החלל

הפדרציה הבינלאומית לאסטרונאוטיקה תעניק אות הצטיינות לפרויקט חינוכי ישראלי מיוחד במינו

הפרויקט SHE-SPACE בתחום שינויי אקלים וחישה מרחוק, הוקם על מנת לעודד נערות להתנסות בלימודי מתמטיקה, הנדסה, מדעים וטכנולוגיה

27.04.2021
הצוות הישראלי והצוות הגרמני בהמרכז הגרמני לחקר החלל (DLR) ב-2019
הצוות הישראלי והצוות הגרמני בהמרכז הגרמני לחקר החלל (DLR) ב-2019

הפדרציה הבינלאומית לאסטרונאוטיקה (IAF), שהיא התאגדות סוכנויות חלל, תעשיות חלל ומכוני מחקר החשובים בעולם, החליטה להעניק אות הצטיינות לצוות המעבדה לחישה מרחוק ודימות פלנטרי באוניברסיטת בן גוריון בנגב על הפרויקט החינוכי SHE-SPACE בתמיכת סוכנות החלל הישראלית במשרד המדע והטכנולוגיה. 

 

הפרויקט המיוחד במינו, בתחום שינויי אקלים וחישה מרחוק, הוקם על מנת לעודד נערות להתנסות בלימודי מתמטיקה, הנדסה, מדעים וטכנולוגיה, בשיתוף פעולה עם בית יציב. ב-2018 יצא לדרך הפרויקט והתמקד ב"נשים בחלל", בהשתתפות נערות תיכון מדרום הארץ. בתוכנית החקר, שארכה שנתיים, הנערות פיתחו שיטות עיבוד תמונה ייחודיות ללוויין הסביבה ונוס, של סוכנות החלל הישראלית והצרפתית. עבודת התלמידות מסייעת לחלץ מידע סביבתי רב-ערך מהדמאות הלוויין. 

 

ב-2019 הורחב הפרויקט ובשיתוף פעולה בין צוותי מחקר במדינות שונות (גרמניה, DLR, ארצות הברית, TTU, וברזיל, UFRPE ), הפך לבינלאומי: She Space International. כך גם הורחבו מקורות המידע הלווייניים שבהם השתמשו הנערות בפרויקט: הלוויין ונוס המשיך לשרת את התלמידות בישראל, הלוויין Sentinel-2 את הגרמניות, הלוויין Landsat-8 את האמריקאיות והלוויין CBERS את הברזילאיות. כל קבוצה עסקה בשאלת מחקר הקשורה לסוגיה סביבתית הרלוונטית למדינה שלה, תוך שימוש בכלי מחקר מתקדמים, תכנות מחשב וטכניקות שנמצאות בשימוש שוטף במעבדות שלקחו חלק בפרויקט. מאז התרחב הפרויקט וכיום הוא כולל שמונה מדינות, כולל דרום קוריאה, ספרד טוגו ופרו. 

 

מנהל סוכנות החלל הישראלית, אבי בלסברגר, אמר כי "אנחנו גאים מאוד בפרויקט זה, בו תמכנו מראשיתו. תוכנית She-Space היא דוגמה ומופת לפרויקטים מתפתחים, שעם הזמן מרחיבים את טווח הכלים והיישומים שלהם, פורצים את גבולות המדינה ונעשים משפיעים גם ברמה בינלאומית". 

 

אות ההצטיינות 3G של ה-IAF, מוקדשת מדי שנה לקבוצה מובילה בתחום אשר פועלת למען גיוון אתני ומגדרי בתחום החלל, שהראתה ביצועים יוצאים מן הכלל בתחום הנחקר. לד"ר שמרית ממן, נציגת הקבוצה יוענק פסלון ותעודה בכנס האסטרונאוטיקה הבינלאומי (IAC) שיתקיים בדובאי השנה. 

 

ד"ר שמרית ממן, מובילת הצוות, אמרה כי "באחריות כולנו, ללא קשר לגיל, מגדר או מיקום גיאוגרפי, לפעול במשותף תוך שימוש בכל טכנולוגיות החלל הזמינות בכדי להתמודד עם שינויי האקלים. פרויקט דגל זה, מאפשר לנערות להיחשף לחזית המחקר וטכנולוגיות חלל ולקיים שיתוף חוצה גבולות. אני גאה בכל הצוות ומשתתפות הפרויקט, בארץ ובעולם, ומלאת הערכה על קבלת אות ההצטיינות".

 

השנה סוכנות החלל הישראלית שבמשרד המדע והטכנולוגיה החליטה להאריך את תוכנית החקר לשנתיים נוספות.