חדשות החלל
arrow-left
לחדשות החלל

חממו מנועים: אלה משימות החלל הכי מדהימות שצפויות לנו ב-2025

למעלה מ-300 שיגורים צפויים ב-2025, מהם לירח ולמאדים

עודד כרמלי
29.12.2024
טיסת הניסוי הרביעית של הסטארשיפ ביוני 2024. קרדיט: ספייס אקס
טיסת הניסוי הרביעית של הסטארשיפ ביוני 2024. קרדיט: ספייס אקס

2025 עתידה להיות שנה שוברת שיאים נוספת לאנושות בחלל, ולתעשיית החלל על הקרקע. לפחות 300 שיגורים מסלוליים מתוכננים לשנה הקרובה, בהם כמה וכמה שיגורי בכורה של מרקיעים חדשים. ארה"ב ובעלות בריתה תמשיך להתחרות בסין ובעלות בריתה על הקמת הבסיס המאויש הראשון בקוטב הדרומי של הירח ועל החזרת דוגמיות הקרקע הראשונות ממאדים. והרחק בחלל העמוק, שליחים רובוטיים של האנושות יחקרו את ירחי כוכבי הלכת החיצוניים.

 

שיגורי בכורה חסרי תקדים

2025 צפויה להיות שנת שיא של טיסות בכורה, עם מספר דו-ספרתי של מרקיעים חדשים שינסו לעשות היסטוריה – ולראשונה בהיסטוריה, רובם יהיו פרטיים. ביניהם אפשר למנות את RFA One של חברת הסטרטאפ הגרמנית רוקט פקטורי אוגסבורג, את נובה של סטוק ספייס האמריקאית, את פריים של אורבקס הבריטית והיפרבולה 3 של אייספייס הסינית.

 

ראוי לתשומת לב מיוחדת הוא המרקיע נייטרון של רוקט לב האמריקאית. רוקט לב היא היום שיאנית השיגורים הפרטיים בעולם אחרי ספייס אקס. ב-2024 היא שיגרה 12 משימות לחלל במרקיע הקל שלה, האלקטרון. הנייטרון החדש צפוי לפתוח לה שווקים חדשים בתחום שיגור הלוויינים, ספציפית את שוק המגה-מערכים הגדל. הנייטרון הוא מרקיע דו-שלבי בינוני, שהשלב הראשון שלו צפוי להיות רב-שימושי – ולנחות אנכית על אסדה בים. בהמשך, ברוקט לב מייעדים את הנייטרון גם לטיסות מאוישות, למשל לתיירות חלל ולשינוע אסטרונאוטים לתחנת החלל הבינלאומית.

 

 

Image
הדמיה של מקפות אסקפייד במאדים. 
הדמיה של מקפות אסקפייד במאדים.

 

רוקט לב אף בנתה עבור נאס"א את שתי המקפות התאומות, בלו וגולד, שעתידות להשתגר למאדים באביב 2025. משימת אסקפייד (או: Escape and Plasma Acceleration and Dynamics Explorers) תעשה היסטוריה בכמה מובנים: היא תהיה המשימה הראשונה של חברה פרטית לחלל העמוק, המשימה הראשונה של חברה פרטית למאדים והמשימה הראשונה למאדים הכוללת שתי מקפות. בנוסף, השיגור עצמו עתיד להיות שיגור הבכורה של מרקיע הניו גלן – שנקרא על שם ג'ון גלן, האמריקאי השני בחלל. כיום החברה של ג'ף בזוס משגרת תיירי חלל לטיסה תת-מסלולית על גבי הניו שפרד שלה. מרקיע הניו גלן החדש, יפתח בפני החברה את החלל העמוק ואת האפשרות לשגר לוויינים קטנים כגדולים, ובהמשך גם אסטרונאוטים. 

 

Image
מרקיע הניו גלן עומד על כן השיגור. קרדיט: בלו אוריג'ין
מרקיע הניו גלן עומד על כן השיגור. קרדיט: בלו אוריג'ין

 

 

במאי 2025 צפויה גם משימת הבכורה של מטוס החלל הדרים צ'ייסר לתחנת החלל הבינלאומית. הדרים צ'ייסר של חברת סיירה ספייס ישוגר על גבי מרקיע הוולקן קנטאור של ULA (חברת החלל של הענקיות לוקהיד מרטין ובואינג), אך ינחת חזרה בכדור הארץ על מסלול נחיתה רגיל של מטוסים – יתרון ענק, בעיקר בהטסת ניסויים רגישים, שלא כדאי להפילם לאוקיינוס ואז למשותם משם. בהמשך הדרים צ'ייסר אף צפוי להטיס אסטרונאוטים לתחנת החלל.

 

 

Image
הדרים צ'ייסר על המסלול ב-2013. קרדיט: Ken Ulbrich
הדרים צ'ייסר על המסלול ב-2013. קרדיט: Ken Ulbrich

 

גם בואינג עצמה עוד לא ויתרה על החלום להטיס אסטרונאוטים לתחנת החלל הבינלאומית. ביוני השנה טסה חללית הסטארליינר של בואינג לתחנת החלל כשעל סיפונה שני אסטרונאוטים של נאס"א, בארי וילמור וסוניטה ויליאמס, אך התקלות שהתגלו בטיסת הבכורה המאוישת היו כה חמורות – שבנאס"א החליטו להחזיר את החללית ללא האסטרונאוטים, שעדיין "תקועים" בתחנה ומחכים לטרמפ הביתה על גבי חללית דרגון של ספייס אקס. למרות זאת, בנאס"א ובבואינג הכריזו על טיסת הניסוי המאוישת כהצלחה, ובמאי 2025 הן מתכוונות לשגר את הטיסה המבצעית הראשונה של הסטארליינר. על סיפונה יהיו מייק פינקה וסקוט טינגל האמריקאים וג'ושוע קוטריק הקנדי, שיטוסו למשמרת בת חצי שנה במעבדה החללית.

 

 

Image
וילמור וויליאמס על רקע הסטארליינר. משימה מוצלחת בחלקה קרדיט: נאס"א
וילמור וויליאמס על רקע הסטארליינר. משימה מוצלחת בחלקה קרדיט: נאס"א

 

Image
מימין לשמאל, הבאים בתור על הסטארליינר: האסטרונאוטים ג'ושוע קוטריק, מייק פינקה, סקוט טינגל. קרדיט: נאס"א
מימין לשמאל, הבאים בתור על הסטארליינר: האסטרונאוטים ג'ושוע קוטריק, מייק פינקה, סקוט טינגל. קרדיט: נאס"א

 

המרוץ לירח

אומנם נאס"א הודיעה החודש כי היא דוחה את השיגור המאויש ארטמיס 2 ל-2026, אבל ההכנות לנחיתה על הירח בארטמיס 3 – ולהתיישבות עליו בסוף העשור – נמצאות בעיצומן.

 

כבר בחודש ינואר תשגר ספייס אקס את בלו גוסט של חברת פיירפליי, במסגרת תוכנית שירותי המטען המסחריים (Commercial Lunar Payload Services, או CLPS) של נאס"א. הנחתת תשוגר לירח על גבי מרקיע מסוג פלקון 9, ותנסה לנחות בים המשברים – הנחיתה הרכה השנייה בהיסטוריה של חללית פרטית על הירח, אחרי הנחתת אודיסאוס של אינטואיטיב מאשינס שנחתה על הירח בפברואר השנה. בלו גוסט תישא עשרה ניסויים מדעיים וטכנולוגיים, ובהם גם רטרו רפלקטור חדש שיאפשר מדידות מדויקות יותר של המרחק בין כדור הארץ לירח.

 

זמן קצר אחר כך, אינטואיטיב מאשינס תשגר את משימתה השנייה לירח, והפעם תנסה להנחית נחתת חדישה מסוג נובה C. הלונר טריילבלייזר (Lunar Trailblazer) של נאס"א, לוויין קטן וחלוצי, יתפוס טרמפ על הנחתת וייפרד ממנה במסלול סביב הירח. שם, הלוויין ינסה למפות את ריכוזי המים בצורותיו השונות על פני הירח – מיפוי בעל חשיבות עליונה לכל ניסיון להקים שם תחנת מחקר מאוישת בעתיד.

 

ואילו במרץ יתרחש מפגש אגדי בחלל הקרוב – שהנחיתה על הירח תלויה בהצלחתו. ספייס אקס תשגר שתי חלליות סטארשיפ לא-מאוישיות בהפרש של כמה שבועות – והאחת תנסה לתדלק את השנייה במסלול. הצלחת העגינה לא רק הכרחית לתוכניות ארוכות הטווח של אילון מאסק ליישוב מאדים, אלא קודם כל לתדלוק גרסת רכב הנחיתה הירחי של הסטארשיפ, שעתיד להנחית את האסטרונאוטית הראשונה והאסטרונאוט הלא-לבן הראשון על פני הירח ב-2027.

 

מערכת הנחיתה האנושית השנייה שהולכת ונבנית בימים אלה בשירות ארטמיס היא בלו מון של בלו אוריג'ין, שגרסה ראשונית שלו – ולא-מאוישת כמובן – עתידה לנחות על הירח כבר ב-2025.

 

 

Image
ג'ף בזוס חושף את רכב הנחיתה הירחי בלו מון ב-2019. קרדיט: בלו אוריג'ן 

 

החלל העמוק

אחרי 14 שנה במסלול סביב צדק, נאס"א מתכוונת לרסק את הגשושית ג'ונו באטמוספרה של הענק הגזי לא יאוחר מספטמבר 2025. החשש בנאס"א הוא שאם החללית תצא מכלל שליטה בשל הקרינה האדירה שספגה מערכותיה, היא עלולה להתרסק על אחד מירחי צדק ו"לזהם" אותם בחיים ארציים.

 

 

Image
אירופה, ירחו של צדק, כפי שצולם על ידי ג'ונו ב-2022. קרדיט: NASA / JPL-Caltech / SwRI / MSSS
אירופה, ירחו של צדק, כפי שצולם על ידי ג'ונו ב-2022. קרדיט: NASA / JPL-Caltech / SwRI / MSSS

 

במאי 2025, סין תשגר את משימת טיאנוון 2 – משימת החזרת הדוגמיות הראשונה של סין מעבר לירח. הגשושית טיאנוון 2 תנסה להביא 100 גרם רגולית מהאסטרואיד 469219 קמואואלוואה (Kamoʻoalewa), שהתגלה ב-2016 כ"מיני-ירח" זמני של כדור הארץ. אחרי שתביא את דוגמיות הקרקע, הגשושית תבצע תמרון מקלעת כבידתית סביב הארץ – שיאיץ אותה לחגורת האסטרואידים, שם תחקור את כוכב השביט 311P/PanSTARRS.

 

ואילו בפברואר 2025 ישוגר טלסקופ החלל SPHEREx של נאס"א על גבי מרקיע מסוג פלקון 9 של ספייס אקס. במהלך 25 חודשי תצפית, הטלסקופ ימפה את כל השמיים בתחום התת-אדום הקרוב, ויקטלג כ-450 מיליון גלקסיות לפי מידת ההסחה לאדום שלהן, בניסיון להבין את האינפלציה המואצת שעבר היקום המוקדם. 

 

 

Image
הדמיה של פעולת SPHEREx. קרדיט: NASA/JPL
הדמיה של פעולת SPHEREx. קרדיט: NASA/JPL