חדשות החלל
arrow-left
לחדשות החלל

תלמידים פיתחו דגם חלליות לחקר כוכבי לכת

YNET
22.01.2014

קבוצה שבה 12 תלמידים, הציגה דרך לאיסוף דגימות אטמוספירה וקרקע מהמאדים והחזרתן לכדור הארץ, ובנתה דגם של חללית עם זרועות קידוח שעטופה במגן חום.

קבוצת התלמידים מתפוח פיס אור יהודה בקרית החינוך "יובלים" זכתה במקום הראשון באולימפיאדה המדעית הצעירה ע"ש אילן רמון ז"ל של משרד המדע, הטכנולוגיה והחלל בשיתוף מכון דוידסון לחינוך מדעי, הזרוע החינוכית של מכון ויצמן למדע. זאת לקראת שבוע החלל הישראלי של סוכנות החלל הישראלית במשרד המדע שייפתח בשבוע הבא. הקבוצה, שבה 12 תלמידים, הציגה את דרכה לאיסוף דגימות אטמוספירה וקרקע מהמאדים והחזרתן לכדור הארץ. תלמידי הקבוצה מספרים כי האתגר שעמד בפניהם משמעותי במיוחד לאור העובדה שמעולם לא הוחזר לכדור הארץ כלי רכב שנשלח לאסוף דגימות על מאדים – נושאים המעסיקים את סוכנויות החלל בעולם.

הקבוצה הזוכה בנתה חללית עטופה במגן חום. במרכז החללית נמצא טיל שיגור המחובר לתא בו נמצאות קפסולות ריקות לאיסוף החומרים. כאשר החללית תצנח היא תשיל את מגני החום ותישלח זרוע לאיסוף דגימות אטמוספירה. במקביל, על החללית יוצבו שתי אנטנות – אחת למאדים ואחת לכדור הארץ, כדי להמשיך ולשמור על תקשורת קבועה. בהמשך הציגו התלמידים רובוט שייצא מהחללית אל קרקע המאדים ויאסוף דגימות קרקע באמצעות שלוש זרועות שהותקנו בו: הראשונה קודחת, השנייה חופרת והשלישית מובילה דגימות.

במהלך האולימפיאדה, הנערכת זו השנה התשיעית, התמודדו בחודשים האחרונים עשרות בתי ספר מרחבי הארץ בפתרון בעיות מתחום המדע והחלל. אל שלב הגמר הגיעו 14 בתי ספר שהציגו פתרון מדעי לאתגרים שעמדו בפניהם: שליחת חללית אל כוכבי הלכת מאדים ושבתאי, דרך לחקור את פני השטח בכל כוכב ואיסוף דגימות אותן ניתן יהיה לשגר בחזרה לכדור הארץ. "בשנים האחרונות נושא חקר כוכבים שנמצאים עמוק במערכת השמש הוא נושא עיסוק מרכזי בסוכנויות החלל הגדולות", אומר מנהל סוכנות החלל הישראלית במשרד המדע מנחם קדרון. "רעיונות הבאים ממוחות רעננים ויצירתיים, ייתכן שיש בהם ממש כדי להביא לפתרונות המעסיקים מדענים מנוסים ואנו בהחלט מחפשים אותם".

בין נבחרות בתי הספר שהגיעו לקו הסיום נמצאים בתי ספר ממגזרים שונים ממרכז הארץ ומהפריפריה. כל התלמידים העלו דרכים חדשות להגיע אל החלל. כל נבחרת הציגה את בשבועות האחרונים את הצעתה לוועדת השיפוט עד הכרזת הפרויקט הזוכה.

נשיאת קרן רמון רונה רמון אמר בטקס הענקת הפרס: "תמיד כשאני מתרשמת מהתלמידים שמגיעים למעמד הזה זה נראה כאילו הם כבר היו בעצמם במאדים וחזרו עם המסקנות. אלו ימים מעורבים רגשית וזהו רגע שמאפשר, מחזק ונותן עידוד להמשיך במפעל הזה שנים נוספות".

בשלב הגמר שנערך בהשתתפות משפחת רמון ונציגי חיל האוויר הציג כל בית ספר את הצעתו לצד דגם הממחיש כיצד יגיעו אל כוכבי הלכת המרוחקים. הזוכה הוכרז בהחלטה משותפת של ועדת השיפוט המורכבת מנציגי משרד החינוך, משרד המדע, מכון ויצמן האגודה הישראלית לאסטרונומיה וקרן רמון.