כינוס החלל העולמי שמארחת סוכנות החלל הישראלית במשרד המדע בשבוע האחרון בירושלים ננעל היום עם מושב מסכם שעסק במשמעות הגילויים האחרונים של מים זורמים על מאדים והשפעת גילויים אלה על משימות בעתיד.
אחת המשמעויות המרגשות היא היתכנות חיים מתחת לפני השטח. סוכנות החלל האירופית עומדת לשלוח בשלוש השנים הקרובות שתי משימות למאדים שיקדחו לעומק שני מטרים מתחת לפני הקרקע כדי למצוא עוד מים. כמו כן, המשימות יבדקו גם את תנאי הסביבה על מנת להבין יותר את האקלים והשטח ולהתכונן למשימות מאוישות לחלל.
כיום אנו יודעים שהמים הגיעו ממקורות שונים בהם שביטים וכי המים נוצרו לפני 13.7 מיליארד שנים. מאדים נראה אמנם מאוד יבש, אך רק באחרונה הוכח כי פני המאדים אקטיביים למדי עם מי מלח שמגיעים מתחת לקרקע, נובעים וזורמים על פני השטח.
בפאנל המסכם השתתפו המדענים ג'יימס גרף מ-JPL נאס"א, לשעבר מנהל הפרויקט של MRO – לוויין המצלם את פני המאדים ברזולוציה גבוהה, ד"ר יגאל פתאל יו"ר האגודה הישראלית לאסטרונומיה, וברנרד פוינג, המדען הראשי של סוכנות החלל האירופית.
"לקח לנו שבעה חודשים להגיע למאדים עם המשימה הנוכחית של MRO, שבמהלכה מצאנו בסלעים רמזים לעבר רטוב יותר במאדים" סיפר ד"ר גרף. "מצאנו גם מינרלים שונים שמעידים על פעילות וולקנית ואנו יודעים שבתקופה מסוימת המינרלים נוצרו בגובה ולאחר מכן נזלו מטה". למרות שעד כה כוסו 80% מהשטח של כוכב הלכת באמצעות צילומים וסריקות לוויין, עדיין לא ידוע מה גורם להתפרצויות של המים אל פני השטח, סוגייה שתיחקר במשימות הבאות.
עם נעילת הכינוס אמר שר המדע אופיר אקוניס כי "קיום הכינוס בישראל הוא תעודת הוקרה למדע הישראלי. השתתפותם של אלפי מדענים, אסטרונאוטים וראשי סוכנויות שהגיעו לאירוע על אף המצב, מבטאת הצדעה למדינת ישראל ולמדע. ישראל תמשיך להיות פורצת דרך בחדשנות, בתחומי המדע והטכנולוגיה. אני מבקש להודות לכל המשתתפים שלקחו חלק בכינוס ותרמו להפיכתו לכנס המציב רף גבוה במיוחד לכנסי המדע העתידיים. משרד המדע ימשיך לסייע בכל דרך למדע הישראלי להוות מקור גאווה למדינה ולפרוץ דרך לשיתופי פעולה ולהפצת התעשיות שלנו בכל העולם".
במהלך השבוע האחרון נחשפו 2,000 המשתתפים מרחבי העולם להתפתחויות האחרונות בתחום החלל: תכנון המסע למאדים והשיגורים הקרובים, עתיד המשימה של "רוזטה", טכנולוגיות החלל העתידיות ושיגורים עתידיים לירח. האורחים קיבלו הזדמנות לשמוע ממקור ראשון את האנשים שעשו את זה בגדול – באז אולדרין ואסטרונאוטים בכירים, מדענים שמעורבים בפרויקטים בחזית המחקר, וראשי סוכנויות החלל מארה"ב, אירופה, סין, רוסיה ועוד.