כולם יודעים מהן טיסות לחלל, חלליות, חליפות חלל... אבל מהו בעצם החלל? איך מגדירים אותו? איפה הוא מתחיל? מה הוא כולל? יש הרבה דברים שעדיין איננו יודעים על החלל. ובכל זאת, אנחנו יודעים עליו לא מעט, באמצעות מדע האסטרונומיה, החוקר את ההתפתחות, התנועה והמבנה של גרמי השמיים והיקום בעיקר באמצעות ניתוח תצפיות. קוסמולוגים, למשל, חוקרים בין השאר את מבנה היקום ועל בסיס תצפיות מנסים לשער את עתידו. אסטרופיסיקאים מתמקדים בתכונות הפיסיות של גרמי שמיים שונים כמו כוכבים, כוכבי לכת, וענני גז וגם תופעות מוזרות כמו חורים שחורים וחומר אפל.
מבחינתנו, יושבי כוכב הלכת ארץ, החלל הוא כל מה שנמצא מחוץ לאטמוספירה של כדור הארץ. נהוג להגדיר את הגבול הזה בגובה של 100 קילומטרים מעל פני הים. אבל מה יש בו, בחלל? החלל עצמו מוגדר כרִיק כמעט מוחלט, ואקום – או במילים אחרות, כלום. אנחנו נזהרים ואומרים רִיק כמעט מוחלט, כיוון שאסטרופיסיקאים המתמחים במכניקת הקוונטים, מעריכים שגם הוואקום מלא בחלקיקים המופיעים באותו "כלום" ונמוגים חליפין.
בן אדם לא יכול להתקיים בתנאים השוררים בחלל. אין בו אוויר (או כל גז אחר), ולכן אי אפשר לנשום שם. מכיוון שאין בו כלום, לא עובר בו קול, וגם לא נוצר בו חיכוך. זה אומר שעצם שנע בחלל, יכול להמשיך לנוע בו באותה מהירות כל הזמן. הוא לא יאט וייעצר, אלא אם כן יופעל עליו כוח – למשל אם הוא יפגע במשהו. בחלל אין כוח כבידה, שאליו אנחנו רגילים מכדור הארץ. כוח הכבידה בחלל הוא ממש אפסי. לכן בחלל מרחפים ובעצם אין בו ממש כיוונים כמו למעלה או למטה. הטמפרטורה הבסיסית השוררת בחלל היא כ-270 מעלות צלזיוס מתחת לאפס, קרובה ל"אפס המוחלט".
הטמפרטורה בחלל נמוכה משמעותית ממה שמוכר לנו גם באזורים הקרים ביותר על פני כדור הארץ. לעומת זאת, אם פונים או מתקרבים לגוף שפולט קרינה וחום, כמו השמש, הטמפרטורה מטפסת. בקרבת השמש הטמפרטורה יכולה להגיע גם למיליוני מעלות. זה מפני שבחלל אין שום דבר שיסנן את הקרינה, כמו האטמוספירה והשדה המגנטי של כדור הארץ. חוץ מזה כוכבים כמו השמש פולטים כל מיני חלקיקים אל החלל, כמו אלקטרונים ופרוטונים. חלקיקים האלה נושאים קרינה ומטען חשמלי, ועלולים לפגוע בגופו של אדם שנמצא בחלל ולהזיק לו. הם עלולים לפגוע גם במכשירים שונים בחללית ולשבש את פעולתם.
אסטרונאוט שיוצא להליכת חלל אמנם מוגן מפני התנאים הקשים השוררים בחלל בזכות חליפת החלל שלו, אבל יכול להיפגע מכל מיני דברים. למשל, מפסולת חלל, עצמים מעשי ידי אדם שיצאו משימוש ונמצאים במסלול סביב כדור הארץ. חוץ מזה בחלל גם חולפים ועפים עצמים שונים, כמו אסטרואידים ומטאורים, במהירויות עצומות . כך שהחלל, אף על פי שהוא "כלום", אינו לחלוטין ריק.