הימים האחרונים לא היו קלים לסוכנות החלל האמריקנית, בלשון המעטה. ב-9 באוקטובר הודיעה נאס"א שטלסקופ החלל המפורסם האבל מושבת עקב תקלה באחד הגירוסקופים. ב-10 באוקטובר נודע שם טלסקופ החלל צ'נדרה נכנס ל"מצב בטוח". ויממה אחר כך, ב-11 באוקטובר, ארעה תקלה בשיגור החללית הוותיקה סויוז, וקוסמונאוט רוסי ואסטרונאוט אמריקני נאלצו לבצע נחיתת חירום בקפסולת החללית.
סוף עידן
ובכן, קודם כל צריך להבין שמדובר בכלים ישנים מאוד: טלסקופ החלל האבל חגג לאחרונה 28 שנים. ואילו טלסקופ החלל צ'נדרה, המצלם בקרינת רנטגן, יחגוג 20 בשנה הבאה. שני הטלסקופים, יחד עם טלסקופ החלל שפיצר וטלסקופ החלל קומפטון, שוגרו בין 1990 ל-2003 במסגרת תכנית ארבעת "המצפים הגדולים" של נאס"א – ולמעט קומפטון, ששוגר ב-1991 ויצא מכלל שימוש בשנת 2000 עקב תקלה בגירוסקופים, שלושה מהם עדיין פעילים.
תוכנית "המצפים הגדולים" של נאס"א היא אחת ההצלחות הגדולות אך זה לא דבר של מה בכך. גם בחלל דברים נשברים לפעמים. למעשה, צ'נדרה תוכננה כמשימה בת חמש שנים, ואילו אסטרונאוטים נשלחו לתקן את האבל לא פעם מארבע פעמים מאז שנכנס למסלולו. וטלסקופים ישנים אלה הם עוללים ממש ביחס לסויוז, סדרה חלליות שיוצרה בברה"מ בשנות ה-60. הייתם עולים על מטוס נוסעים סובייטי משנות ה-60? כנראה שלא.
ככלל, גירוסקופים, מכשירים המודדים את תנועת הכלי, הם נשמת אפם של טלסקופים, וכשאלה מפסיקים לעבוד – גם הטלסקופ נופח את נשמתו. כדי להתמקד בנקודות אור חלשות ורחוקות כל כך, על מחשב הטלסקופ לדעת בדיוק איפה הטלסקופ נמצא, כלומר מה היו תנועותיו המדויקות מאז התצפית האחרונה. האבל משתמש בשלושה גירוסקופים כדי "להינעל" על מטרותיו. כעת, אחרי שאחד הגירוסקופים שבק והאחר לא מצליח להתכייל על תנועת הטלסקופ, נותרו לו שני גירוסקופים עובדים.
בנאס"א אומרים שגם אם לא יצליחו לתקן את התקלה בגירוסקופ הרזרבי, ובכך לחזור לתפקוד מלא עם שלושה גירוסקופים, טלסקופ החלל אמור להמשיך לספק מדע פורץ-דרך באמצעות גירוסקופ אחד בלבד גם בעשור הבא – ולתפקד לצד יורשו המדעי, טלסקופ החלל ג'יימס ווב, שישוגר ב-2021.
ויש עוד חדשות טובות: טלסקופ החלל צ'נדרה כבר חזר לתפקוד מלא אתמול (שני). צ'נדרה נכנס ל"מצב בטוח" ב-10 באוקטובר גם כן בעקבות תקלה באחד הגירוסקופים, ששידר נתונים שגויים במשך שלוש שניות. אותן שלוש שניות הספיקו כדי לפספס את המטרה שעליה התביית, פספוס שזוהה על ידי המחשב והביא להשבתה אוטומטית של הטלסקופ. צוות הצ'נדרה זיהה את מקור הפספוס, איפס את הגירוסקופ הסורר – והשיב את צ'נדרה לתפקוד מלא. וטוב שכך, שכן היורשים של צ'נדרה עוד נמצאים על שולחן השרטוטים.