ד"ר שמרית ממן, חוקרת בכירה באוניברסיטת בן גוריון בנגב, מונתה לאחרונה לתפקיד בכיר בפדרציה הבינלאומית לאסטרונאוטיקה, IAF. בכינוס הבינלאומי השנתי של הפדרציה, שהתקיים החודש במילאנו שבאיטליה, נבחרה ממן לתפקיד סגנית יו"ר הוועדה לתצפיות על כדור הארץ, המרכזת את תחום פעילותם של לווייני חישה מרחוק סביב כדור הארץ, בעיקר בדגש על נושאים כמו סביבה ושינויי אקלים. "הוועדה הזו עוסקת בנושאים הבוערים ביותר מבחינה מדעית וטכנולוגית, בוחרת נושאים לדיון בכנסים, מגבשת המלצות ומייעצת לקובעי מדיניות", אמרה ממן לאתר מכון דוידסון. "זו ועדה שחבריה הם אנשי מקצוע בכירים בסוכנויות חלל, בתעשייה ובאקדמיה, ואנו משמשים גשר בין הדרג המקצועי למקבלי ההחלטות. ניתן להגדיר זאת כדיפלומטיה מדעית".
ממן הייתה חברה מן המניין בוועדה בשלוש השנים האחרונות, וכעת נבחרה לסגנית היו"ר לשלוש השנים הבאות, לצדה של אנה-מריה נסיסי (Nassisi), בכירה בתאגיד החלל והתעופה האירופי תאלס-אלניה. יושב ראש הוועדה הוא לואיס פריירה (Ferreira), מראשי תחום החלל בחברת איירבוס. "הבחירה מעידה על היכולות ועל המעמד של ישראל בתחום", אמרה ממן. "אין כיום נציג ישראלי נוסף בדרגה הזו בפדרציה, ומבחינתי זו תחושה של שליחות. במיוחד בתקופה כזו, שבה כל הזדמנות לקדם את המדינה היא מבורכת בעיניי".
קידום המדינה מבחינת פעילותה של ממן בוועדה בא לידי ביטוי בפיתוח וטיפוח של שיתופי פעולה בינלאומיים של ישראל עם קהילת החלל העולמית. רק לאחרונה סיים את פעילותו לוויין "ונוס" (Venμs) למחקר סביבתי, שפותח והופעל בשיתוף פעולה בין ישראל לצרפת. ממן, מנהלת המעבדה לחישה מרחוק ודימות פלנטרי באוניברסיטת בן גוריון, הייתה מדענית בפרויקט, שבמסגרתו נאספו נתונים אשר יעסיקו את המדענים עוד זמן רב. היא כבר נושאת עיניים לעוד שיתופי פעולה בינלאומיים, בהם פרויקט של מערכות התרעה מוקדמת על אסונות באמצעות ניתוח מידע לווייני בעזרת מערכות בינה מלאכותית. ממן היא גם ראש המשרד של האו"ם לניהול מצבי חירום מהחלל בישראל, ובמסגרת שיתוף הפעולה איתו יתקיים בחודשים הקרובים פיילוט של הפרויקט ביישוב עומר, הסמוך לבאר שבע. "המערכת מיועדת לספק התרעה מוקדמת בעיקר מפני אסונות טבע כמו שטפונות, שריפות, רעידות אדמה, בולענים וכן הלאה, והיא מבוססת על שילוב וניתוח מידע שמגיע גם מלוויינים", הסבירה ממן. "לכן יש חשיבות רבה לשיתוף פעולה עם המדינות, החברות והארגונים שיש להם פעילות לוויינית".
פעילותה של ממן זוכה להכרה ולהוקרה לא רק בזכות עבודתה האקדמית ושיתוף הפעולה המקצועי, אלא גם בזכות תרומתה החינוכית. היא יזמה ומובילה את פרויקט She-Space הישראלי לעידוד נערות ללמוד מדעים והנדסה דרך פעילות חלל, מיזם שאומץ במדינות נוספות ועליו קיבלה ב-2021 פרס מיוחד מהפדרציה הבינלאומית לאסטרונאוטיקה. היא גם פועלת לקידום נשים במקצועות החלל בארץ ובעולם, וחברה בוועד המנהל של קרן רמון. הקרן הציגה בכינוס פרויקטים חינוכיים, בהם מיזם Light The Sky, שהוקם במהלך המלחמה. זהו שיתוף פעולה רחב בין בסמח-אלפא אגף התקשוב, אוניברסיטת בן-גוריון בנגב, תוכנית ניצנים - בנתיבי אודי, WIX, עמותת בוגרי ממר"ם, מכללת אפקה ופארק קרסו למדע. המיזם נועד לספק אסקפיזם לבני ובנות נוער בתקופת המלחמה ולחבר אותם לעולם החלל והטכנולוגיה דרך אתגרים מעולמות התכנות.
"כלל הפעילויות בתחומי המחקר, החינוך, החברה והשליחות הציבורית מתממשקות בסוף יחד", סיכמה ממן. "כולן מסייעות ליצור גשרים וקשרים, ובעזרת הפעילות בחלל לשפר את החיים על כדור הארץ".
איתי נבו הוא העורך הראשי של אתר מכון דוידסון לחינוך מדעי, הזרוע החינוכית של מכון ויצמן למדע. לכתבה שהתפרסמה במקור>>