חדשות החלל
arrow-left
לחדשות החלל

מזכר הבנות עם אזרבייג'ן יעמיק את השת"פ בין סוכנויות החלל של המדינות

המזכר צפוי להרחיב את שיתוף הפעולה בתחומי חינוך, מחקר מדעי ועוד

8.04.2025
שרת החדשנות, המדע והטכנולוגיה, גילה גמליאל, והשר לפיתוח דיגיטלי ותחבורה של אזרבייג'ן, רשאד נבייב. צילום: ברונו שרביט, לע"מ
שרת החדשנות, המדע והטכנולוגיה, גילה גמליאל, והשר לפיתוח דיגיטלי ותחבורה של אזרבייג'ן, רשאד נבייב. צילום: ברונו שרביט, לע"מ

שרת החדשנות, המדע והטכנולוגיה גילה גמליאל חתמה היום על מזכר הבנות חדש לשיתוף פעולה עם אזרבייג'ן, המהווה צעד משמעותי בהעמקת הקשרים בין שתי המדינות בתחום החלל.

 

השרה ועמיתה, השר לפיתוח דיגיטלי ותחבורה של אזרבייג'ן, רשאד נבייב (Rashad Nabiyev) , חתמו על ההסכם הפותח הזדמנויות חדשות לשיתופי פעולה מדעיים וטכנולוגיים בין המדינות ותורם משמעותית להעמקת הקשרים בין סוכנויות החלל, לקידום החינוך המדעי-טכנולוגי, ולטיפוח הדור הבא של מובילי תעשיית החלל העולמית. 

 

בפתח דבריה ציינה השרה שנפגשה לפני כשנתיים עם נשיא אזרבייג'אן אילהם אלייב וכי היא רואה חשיבות גדולה בחיזוק הקשר בין המדינות. היא הודתה לעמיתה נבייב על ביקורו בישראל תוך שהיא מביעה תקווה כי ההסכם יוביל ליוזמות ופרויקטים משותפים בתחום החלל והמדע. "החתימה על מזכר ההבנות עם אזרבייג'ן היא אבן דרך חשובה ביחסים בין המדינות ובקידום שיתוף הפעולה בתחומי המדע והחלל", אמרה השרה גמליאל, "השילוב של תלמידים משתי המדינות באולימפיאדת החלל מייצר קהילה בינלאומית של מדענים, מהנדסים וחוקרי חלל צעירים, שיובילו את החדשנות בתחום בעתיד. שיתוף הפעולה משקף את החשיבות שאנו מייחסים לחינוך מדעי וטכנולוגי איכותי ולפיתוח הדור הבא של מובילי תעשיית החלל. אנו רואים באזרבייג'ן שותפה אסטרטגית חשובה באזור ומאמינים כי שיתוף הפעולה יניב פירות משמעותיים לטובת שתי המדינות."

 

Image
המשלחת האזרית בראשות השר לפיתוח דיגיטלי ותחבורה של אזרבייג'ן, רשאד נבייב, והמשלחת הישראלית בראשות שרת החדשנות, המדע והטכנולוגיה גילה גמליאל. צילום: ברונו שרביט, לע"מ
המשלחת האזרית בראשות השר לפיתוח דיגיטלי ותחבורה של אזרבייג'ן, רשאד נבייב, והמשלחת הישראלית בראשות שרת החדשנות, המדע והטכנולוגיה גילה גמליאל. צילום: ברונו שרביט, לע"מ

התנסות מעשית בתחום החלל

ההסכם מתמקד בקידום פעילויות חינוכיות משותפות בתחום חינוך החלל, כאשר אחד הפרויקטים המרכזיים בשיתוף הפעולה הוא הרחבת אולימפיאדת החלל הישראלית ע"ש רמון לזירה הבינלאומית. האולימפיאדה מציעה לתלמידים מסלול התפתחות מובנה המתמקד בנושאי תחנות חלל (לחטיבות ביניים) וחליפות חלל (ליסודי). במסגרת התוכנית,  כ-11,000 אלף תלמידים מישראל ו-700 תלמידים מאזרבייג'ן משתתפים בתחרות המציעה להם הזדמנות ייחודית להתנסות מעשית בתחום החלל. 

 

התלמידים המשתתפים במיזם ירכשו מיומנויות חיוניות רבות בחקר מדעי ואסטרטגיות למידה מתקדמות, יערכו היכרות מעמיקה עם תעשיית החלל, ויתנסו בניהול פרויקטים, עבודת צוות, ותקשורת בין-תרבותית ושפתית. שיאו של שיתוף הפעולה יתקיים בגמר הגדול של אולימפיאדת החלל, שייערך בישראל במאי 2025, שם יוצגו הפרויקטים המצטיינים של התלמידים משתי המדינות.

 

אזרבייג'ן היא למעשה המדינה הראשונה המצטרפת לאולימפיאדת החלל, במטרה להרחיב את פעילות התחרות לזירה הבינלאומית ולפתוח למדינות נוספות את ההזדמנות להשתתף. במסגרת שיתוף הפעולה בין המדינות, יצאה משלחת מטעם סוכנות החלל הישראלית להכשיר מורים באזרבייג'ן. בנוסף, צפויה להיפתח גם השתלמות משותפת למורים משתי המדינות, שתיצור קהילת מחנכים בינלאומית בתחום החלל.

 

מנהל סוכנות החלל הישראלית, תא"ל (מיל') אורי אורון, בירך על ההסכם בין סוכנויות החלל וציין כי שילוב התלמידים מאזרבייג'ן באולימפיאדת החלל פותח הזדמנויות חדשות לשיתופי פעולה מדעיים וטכנולוגיים וכצעד ראשון בדרך להפיכת האולימפיאדה לפלטפורמה חינוכית גלובלית.

 

שיתוף פעולה מתהדק: חינוך לחלל, מחקר מדעי ועוד

מזכר ההבנות שנחתם היום כולל גם תחומי פעילות משותפים נוספים, כמו מחקר מדעי משותף, עם תמיכה בפרויקטים חינוכיים ומדעיים משותפים, סמינרים, סימפוזיונים ומפגשים מדעיים אחרים.

 

שיתוף הפעולה החדש בין המדינות מתבסס על יחסים אסטרטגיים ההולכים ומתהדקים בין המדינות בשנים האחרונות. בשנת 2023, בכנס הבינלאומי לאסטרונאוטיקה (IAC) שנערך בבאקו, הוחלט על הפיכת אולימפיאדת החלל הישראלית ע"ש רמון אותה מובילה סוכנות החלל הישראלית מזה שנים, למיזם בינלאומי בהשתתפות אזרבייג'ן. 

 

באותה שנה, התעשייה האווירית לישראל זכתה בפרויקט לפיתוח לוויינים מול סוכנות החלל האזרית בשווי מוערך של 120 מיליון דולר. ביולי 2022 נחתם הסכם בין הטכניון לאזרבייג'ן להקמת מרכז הכשרות סייבר בבאקו, במסגרת ביקורו של השר נבייב בישראל. במהלך אותו ביקור נחתם גם הסכם בנושא תעופה בין המדינות. בנוסף, בנובמבר 2023, במסגרת ועידת האקלים (COP29) בבאקו, נפגשו נציגי שתי המדינות והוכרז על חידוש הטיסות הסדירות בין המדינות.