סקרני חלל
arrow-left
סקרנות אסטרונומית

מה היה קורה אילו כדור הארץ היה מסתובב בכיוון ההפוך?

זרימת רוחות כדור הארץ: מה היה קורה למטוסים שטסים מעל כדור הארץ אם הוא היה מסתובב לכיוון השני? | צילום: NASA
זרימת רוחות כדור הארץ: מה היה קורה למטוסים שטסים מעל כדור הארץ אם הוא היה מסתובב לכיוון השני? | צילום: NASA
 
 
עצירת כדור הארץ היא לא רעיון טוב, אבל מה לגבי סיבובו בכיוון הנגדי? אחרי מיליארדי שנים של סיבוב מזרחה, או נגד כיוון השעון מהקוטב הצפוני, לא מתחשק לכם איזה סיבוב מרענן עם כיוון השעון?
 
כדי שזה יקרה במציאות, גוף גדול מאוד צריך להתנגש בנו. אבל נגיד שהיה לכם הגה קוסמי והייתם יכולים לנווט את כדור הארץ לכיוון ההפוך, בלי לעבור בשלב הביניים המעיק של האטה ועצירה מוחלטת. אותה מהירות – רק לצד השני. מה היה קורה לכדור הארץ?
 
לכאורה לא הרבה. השמש הייתה שוקעת במזרח וזורחת במערב, ויפן הייתה צריכה להחליף את סיסמתה מ"ארץ השמש העולה" ל"ארץ השמש השוקעת". כאב ראש למשרדי תיירות יפניים, לא סיפור עבור שאר העולם. 
 
אבל למעשה, בני האדם התיישבו במקומות שונים ברחבי עולם בין היתר בשל כיווני הרוחות. מדינות מערב אירופה, למשל, משגשגות הודות לזרמי אוויר חם מהאוקיינוס האטלנטי. שנו את כיוון סיבוב כדור הארץ, ואוויר קר מסיביר יצליף בלונדון ללא רחם. גשמים יהפכו מדבריות לג'ונגלים, וג'ונגלים יהיו למדבריות.
 
ומה לגבי טיסות? סיבוב כדור הארץ אינו משפיע על זמן הטיסה, כי המטוס – והאוויר סביבו – מסתובבים יחד. מובן שזרמי אוויר יכולים להאיץ או להאט את קצב המטוס, אבל כדי להגיע מישראל להודו לא מספיק לנסוק לאוויר, שכן האוויר מסתובב יחד עם ישראל והודו. הרי אם האוויר והאדמה לא היו מסתובבים יחד, לא היה צורך במטוסים והיינו יכולים פשוט לקפוץ באוויר ולחכות שכדור הארץ יסתובב מתחת רגלינו.
 
עם זאת, כאמור, כיווני הרוחות מושפעים מסיבוב כדור הארץ, ואנו מנצלים את הכיוונים הללו בקביעת מסלולי תעופה ושיט. אם נהפוך את כיוון סיבוב כדור הארץ, טיסות אחדות יתארכו ואחרות יתקצרו, אבל עיקר ההשפעה תורגש במסלולי סחר ימי, שעוצבו במידה רבה על ידי כיווני הרוחות. ספרד ופורטוגל, למשל, לא יוכלו לסמוך עוד על רוחות מזרחיות שיישאו את סחורותיהן לעולם החדש.