סקרני חלל
arrow-left
סקרנות אסטרונומית

כמה עמוק אפשר לחפור לתוך כדור הארץ?

עד כמה עמוק אנחנו מסוגלים בכלל לחפור?
עד כמה עמוק אנחנו מסוגלים בכלל לחפור? | צילום: Alex Lehner
 
אם נחפור מנהרה מתל אביב כל הדרך לצד האחר של כדור הארץ, איפה נצא? ובכן, בגיאוגרפיה נקודות אלו נקראות נקודות אנטיפודיות. הנקודה האנטיפודית של ישראל ממוקמת אי שם באוקיינוס השקט, בגבולות פולינזיה הצרפתית.
 
אז למה אנחנו לא עושים את זה בעצם? כרטיס טיסה לאיי הפולינזיה הצרפתית, עולה הון תועפות, ועל הדרך נוכל לראות כמה חפרפרות.
 
ובכן, אנחנו לא עושים את זה מאחר שזה בלתי אפשרי. תחנת הרכבת התחתית העמוקה בעולם נמצאת בקייב בירת אוקראינה, ועומקה הוא 105 מטרים מתחת לאדמה. מרשים? זה אפילו לא מדגדג לכדור הארץ, שמרכזו נמצא 6,371 קילומטר בעומק האדמה.
 
הנקודה האנטיפודית של תל אביב
הנקודה האנטיפודית של תל אביב. מתוך האתר: https://www.antipodesmap.com/
 
בואו נמשיך הלאה. ב-122 מטרים נוכל לראות את אחרון שורשי העצים. ב-392 מטרים אנחנו מגיעים לעומק הבאר העמוקה בעולם, שנחפרה ב-1862 בדרום אנגליה. 1,857 מטרים מתחת לפני האדמה הוא עומקו של החלק העמוק ביותר בגרנד קניון. 
 
אבל מסתבר שבני אדם חפרו הרבה, הרבה, מעבר. 4,000 מטרים הוא עומקו של המכרה העמוק בעולם, שנמצא בדרום אפריקה (כלומר מתחת לדרום אפריקה). הטמפרטורות במעמקי המכרה, אגב, מגיעות ל-66 מעלות צלזיוס. בעומק של 10,994 מטרים, או כמעט בגובה שיוט של מטוס נוסעים (רק הפוך), אנחנו מגיעים לשקע מריאנה, הנקודה העמוקה ביותר באוקיינוס.
 
למרבה הפלא, בני האדם הצליחו לחפור אפילו עמוק מזה, והגיעו לעומק מדהים של 12,262 מטרים, או 12 קילומטרים, במסגרת הפרויקט המטורף קולה (Kola) קידוח סופר-עמוק. הפרויקט הזה היה פרויקט קידוח מדעי של ברית המועצות, שהחל ב-1970 במטרה לקדוח את כל קרום כדור הארץ ולגלות אחת ולתמיד ממה כדור הארץ שלנו עשוי. הפרויקט נעצר בשליש הדרך, כשהטמפרטורות הגיעו ל-180 מעלות צלזיוס – מספיק כדי להתיך כלי חפירה וציוד מדעי. אז מסתבר שזה הגבול התחתון ואין כיום טכנולוגיה עמידה מספיק כדי לחצות אותו.
 
אבל בואו נניח שזה היה אפשרי. אפילו אם איכשהו הייתם מצליחים לבודד את עצמכם מפני החום, בעומק של 48 קילומטרים הייתם מוצאים את עצמכם שוחים במגמה. בניתם תעלה מחומר (לא קיים) שמגמה לא תמיס אותו? עדיין תמותו בגלל הלחץ האטמוספרי. בעומק של 50 קילומטרים, אפילו בתוך התעלה, יופעל עליכם לחץ השווה לישיבה בתחתית האוקיינוס. אתם פשוט תתפוצצו.
 
עדיין לא מוכנים לוותר? לבשתם חליפת חלל מיוחדת נגד הלחץ האטמוספרי? בערך באמצע הדרך לליבת כדור הארץ אתם תושלכו  לצד אחד במנהרה שלכם במהירויות של 1,600 קמ"ש, וזמן קצר לאחר מכן, כשתחצו את הליבה, אתם תושלכו הצידה לכיוון ההפוך במהירויות של 1,600 קמ"ש. זה יקרה בגלל אפקט קוריוליס, שגורם לגופים (אתם) לסטות מהקו הישר של תנועתם ביחס לגופים מסתובבים (כדור הארץ).
 
חושבים שזה לא נעים?