לכדור הארץ ירח אחד בלבד, ולכן כשאנחנו מדברים עליו אנו מוסיפים לו את ה"א הידיעה ובכך, גם משנה חשיבות: זהו לא סתם ירח, אלא ה-ירח! מבלי לגרוע מכבודו של בן לווייתנו הוותיק, הזורח עלינו בשלל מופעיו ומאיר את לילותינו, הירח של כדור הארץ הוא בהחלט לא היחיד במערכת השמש שלנו. למעשה, לרוב כוכבי הלכת יש יותר מירח אחד. ירח הוא לוויין של כוכב לכת. לא לוויין מלאכותי, מהסוג המאפשר לנו לראות שידורים ישירים של ספורט מכל העולם או לנווט בקלות, אלא לוויין טבעי שאינו מעשה ידי אדם. השם "לוויין" נגזר מפעולת הליווי - לוויין הוא גוף אשר מלווה כוכב לכת ונמצא במסלול סביבו. כשם שכוכב לכת מקיף את השמש, הלוויין מקיף את כוכב הלכת שלו. ישנם כוכבי לכת חסרי ירחים (כוכב חמה, נגה), ולעומתם יש כוכבי לכת המשופעים בעשרות רבות של ירחים (שבתאי, צדק).
הירחים השונים נבדלים זה מזה בגודל ובמסה, וכן בהרכב החומרים שמהם הם עשויים. לדוגמא, טיטאן, הירח הגדול ביותר של כוכב הלכת שבתאי, מעורר עניין רב בקרב החוקרים. ירח גדול זה, שגודלו פי 1.5 מהירח של כדור הארץ, מכיל אטמוספירה הדומה מאוד לזו ששררה על פני כדור הארץ הצעיר לפני כ-4 מיליארד שנים. טיטאן עשיר בחומרים, ובין היתר יש בו מאגרי קרח ומתאן במצב נוזלי. יש חוקרים הסבורים שאגמי מתאן אלו עשויים לאכלס יצורים חיים חובבי מתאן וקור מקפיא. ירחו של צדק, אירופה, מכיל ככל הנראה אוקיינוסים עצומים מתחת לפני השטח, וסילוני מים אף בוקעים מפני השטח לעיתים.
המשך המחקר במרחבי מערכת השמש, יכול לשפוך אור על המסתורין הטמון בטיטאן, וכן על ירחים אחרים שהמידע שיש בידנו עליהם דל. מרבית הירחים הקטנים במערכת השמש מכילים כמויות גדולות מאוד של קרח מים וייתכן שבחלקם מצויים אוקיינוסים אדירים של מים מתחת לפני הקרח הקפואות שלהם. כדי לצפות בארבעת ירחיו הגדולים של צדק אין צורך בציוד משוכלל, מספיקה משקפת שדה פשוטה יחסית. חשוב לבדוק מראש את מיקום גרמי השמיים עליהם נרצה להביט.