מאז שנת 1610, כשגלילאו גלילֵיי הפנה לראשונה את הטלסקופ שלו לעבר צדק, ועד שנת 2016, כמשימת ג'ונו של נאס"א הגיעה לכוכב הלכת, ההיכרות עם הענק הגזי נותרה שטחית: איש לא ידע מה קורה תחת מעטה העננים הסמיך. כעת, בעזרת נתונים חדשים שהתקבלו מהחללית המקיפה את צדק כל 53 יום, מדעני מכון ויצמן למדע ושותפיהם מפזרים את מסך העננים ומשיבים על אחת השאלות הוותיקות במדעים הפלנטריים: מה מהות הפסים שאותם ראה גלילאו לפני מאות שנים, ומה עומק האטמוספרה של צדק המאופיינת בזרמי סילון חזקים? בשלושה מאמרים שיתפרסמו מחר בכתב-העת המדעי Nature, מראים החוקרים כי רוחות הסילון החזקות ממזרח למערב – אותן חגורות עננים כהות ובהירות המזוהות עם צדק – עמוקות בהרבה מכפי ששיערו, ומגיעות לעומקים של עד 3,000 קילומטר.
הסערות על פני צדק, המשתוללות כבר אלפי שנים, מהוות שכבה אטמוספרית אדירה. מהחישובים של פרופ' יוחאי כספי, מהמחלקה למדעי כדור הארץ וכוכבי הלכת, המוביל את אחד המחקרים, שזכה לתמיכת סוכנות החלל הישראלית במשרד המדע, ושותפו לקבוצת המחקר, מדען הסגל ד"ר אלי גלנטי, עולה כי מסת האטמוספרה של צדק מהווה כ-1% מהמסה של צדק כולו. נשמע מעט? "זה יותר מכל מה שחשבו וממה שהיה מוכר בכל פלנטה אחרת במערכת השמש", אומר פרופ' כספי, "לשם השוואה, האטמוספרה של כדור הארץ היא פחות ממיליונית מהמסה של כדור הארץ".
כמו כפפה ליד
במסיבת עיתונאים שערכה נאס"א במאי 2017 אמר סקוט בולטון, החוקר הראשי של משימת "ג'ונו", בהתייחס לנתונים הראשונים שהחלו להגיע מהחללית: "אנחנו מגלים כעת שרבות מההשערות שלנו לגבי מה שקורה במעמקי צדק היו שגויות, ואולי אפילו נאיביות". אמירה מרחיקת לכת זו זכתה לכותרות ברחבי העולם. עם זאת, בכל הנוגע לשדה הרוחות, ההשערות היו דווקא מדויקות ביותר. "זו המדידה החד-משמעית ביותר שהגיעה בינתיים מג'ונו", אומר פרופ' כספי שגם נמנה על הצוות המדעי המוביל את משימת החלל לצדק, לצד קבוצה מצומצמת של כ-40 מדענים מכל העולם. "שאלנו שאלה וענינו עליה באופן מלא. יותר מכך, המודל התאורטי שבנינו התאים למציאות שגילינו בצדק כמו כפפה ליד. כל ארבעת המספרים שחזינו למומנטים האי-זוגיים נמדדו במדויק. אנחנו כל הזמן צובטים את עצמנו כדי לוודא שלא מדובר בחלום אבל התוצאה נותרת חד-משמעית".
במאה ה-17, התצפיות של גלילאו גליליי היוו פריצת דרך אשר תרמה להבנה כי כדור הארץ אינו במרכז היקום. גם אם דרמטיים פחות, לגילויים החדשים אודות האטמוספרה של צדק – ולגילויים הצפויים אודות המבנה הפנימי שלו – עתידות להיות השלכות על ההבנה כיצד נוצרים כוכבי לכת ואיך נוצרה מערכת השמש. בינתיים המדידות של ג'ונו ימשיכו לזרום לכדור הארץ לפחות עד שנת 2020 ויזינו את החוקרים בנתונים שיאפשרו לעדכן את המודלים התאורטיים הקיימים.
סרטון מכון ויצמן למדע המדגים מה מהות הפסים שראה גלילאו כבר לפני מאות שנים, ומה עומק האטמוספירה של צדק המאופיינת בזרמי סילון חזקים