חדשות החלל
arrow-left
לחדשות החלל

שיא ישראלי בחלל: להק של 9 לוויני מחקר זעירים שבנו תלמידי תיכון שוגר לחלל

להישג המדעי של הלוויינים ששוגרו בשבת, מתלווה הישג חינוכי-חברתי וגם משימת הנצחה

בר חיון
3.03.2025
תמונה של תלמידי הפרויקט תבל 2
תמונה של תלמידי הפרויקט תבל 2

עדכון [16.3.25] להק לווייני תבל 2 שוגר בהצלחה לחלל מבסיס חיל חיל החלל ונדנברג בקליפורניה. הלוויינים שוגרו כנחיל מקובץ אולם במשך הזמן הם צפויים להתפזר באופן אקראי במסלולם סביב כדור הארץ ולמדוד סימולטנית את הקרינה הקוסמית בגובה 500 קילומטרים. 

 

***

 

ישראל עומדת לרשום הישג חסר תקדים בתחום החלל והחינוך המדעי: ביום שבת 15.3.25 בשעה 08:39 (שעון ישראל) ישוגרו לחלל מבסיס חיל החלל ונדנברג בקליפורניה, תשעה לוויני מחקר זעירים שתוכננו ונבנו על ידי תלמידי תיכון מרחבי הארץ. מדובר בלהק הלוויינים הישראלי הגדול ביותר ששוגר אי פעם לחלל - הישג שלא נרשם עד כה על ידי אף מוסד אקדמי או חברה מסחרית בישראל.

 

צפו בשידור החי של השיגור:

 

 

להק הלוויינים, המכונה "תבל 2" (ראשי תיבות של "תלמידים בונים לוויינים"), ישוגר על גבי משגר פאלקון 9 של חברת ספייס אקס. הלוויינים ישוגרו למסלול בגובה 500 קילומטרים ויישארו שם למשך כשלוש שנים. במהלך תקופה זו הם יספקו נתונים מדעיים חיוניים וישמשו כמקור השראה לדור הבא של מדעני ומהנדסי החלל הישראלים.

 

Image
אירוע הפתיחה של תבל2. צילום: אריאל זנדברג
אירוע הפתיחה של תבל2. צילום: אריאל זנדברג 

 

שילוב ייחודי של אוכלוסיות

הפרויקט המהפכני "תבל 2", ביוזמת ובמימון סוכנות החלל הישראלית במשרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה, ובניהול המרכז להנדסת חלל באוניברסיטת תל אביב, משלב חדשנות מדעית עם חזון חינוכי-חברתי פורץ דרך. בעלות של 10.5 מיליון שקלים, הפרויקט מחבר בין קהילות שונות בחברה הישראלית ומקדם שוויון הזדמנויות בחינוך המדעי-טכנולוגי.

 

תשעת הלוויינים, שמידותיהם 10x10x11.3 ס"מ, נבנו במרכזי מחקר ופיתוח שהוקמו על ידי אוניברסיטת תל אביב בתשע רשויות ברחבי הארץ, תוך שילוב ייחודי של אוכלוסיות: חמש רשויות מהמגזר היהודי (ירוחם, שער הנגב, מעלה אדומים, גבעת שמואל והרצליה), שלוש מהמגזר הערבי (עין מאהל, טייבה וכפר קרע) ואחת מהמגזר הדרוזי (ירכא). ראוי לציין כי במסגרת הפרויקט כלול גם הלוויין הדרוזי הראשון בהיסטוריה.

 

התלמידים, שהצטרפו לתוכנית בכיתה י' והשנה מסיימים כיתה י"ב, פעלו בחדרים נקיים ייעודיים שהוקמו בכל אחת מהרשויות. בנוסף, הוקמו ארבע תחנות תקשורת לוויינים המחוברות לתחנה באוניברסיטת תל אביב - בהרצליה, בירוחם, בגבעת שמואל ובשער הנגב - שיאפשרו לתלמידים לקבל נתונים מהלוויינים ולפקד עליהם.

 

Image
תלמידת עין מאהל מציגה את עבודתה לצוות אוניברסיטת תל אביב- קרדיט אורלי בלומברג
תלמידת עין מאהל מציגה את עבודתה לצוות אוניברסיטת תל אביב. צילום: אורלי בלומברג

 

Image
הרכבת הלוויין בירוחם- קרדיט מרכז מדעים ירוחם
הרכבת הלוויין בירוחם- קרדיט מרכז מדעים ירוחם

 

המשימה המדעית ומשימת ההנצחה

להק הלוויינים נושא משימה מדעית חשובה: מדידת הקרינה הקוסמית במסלול. "קרינה קוסמית מורכבת מחלקיקים אנרגטיים מאוד (בעיקר פרוטונים) המגיעים מהשמש שלנו אך גם כתוצאה מאירועים המתרחשים במעמקי היקום כמו פיצוצי סופרנובות," מסביר פרופ' מאיר אריאל, ראש המרכז להנדסת חלל בפקולטה להנדסה באוניברסיטת תל אביב. "החי והצומח על פני כדור הארץ מוגנים יחסית מן הקרינה הודות לשדה המגנטי של כדור הארץ ולאטמוספירה, אולם בחלל יש לקרינה זו השפעה מסוכנת על בריאותם של אסטרונאוטים בחלליות וגם על תפקודן של מערכות אלקטרוניות בלוויינים".

 

לצד המשימה המדעית, פרויקט "תבל 2" נושא גם משימת הנצחה. הלוויין של תלמידי תיכון שער הנגב, נקרא "אופיר", על שם ראש המועצה האזורית אופיר ליבשטיין ז"ל שנהרג בחילופי אש עם מחבלים ביום שבת ה-7 באוקטובר 2023, כאשר יצא להגן על היישוב. באות הטלמטריה שישדר הלוויין אופיר, צרובים גם שמות חללי הנרצחים והנופלים מאז השבעה באוקטובר 2023 ועד דצמבר 2024. אלה ישודרו באופן אקראי וייקלטו בכל תחנות התקשורת.

 

Image
לווייני תבל 2. קרדיט: רונן חורש, לע"מ
לווייני תבל 2. קרדיט: רונן חורש, לע"מ

 

המשך למסורת של חדשנות

פרויקט "תבל 2" הוא ההמשך המוצלח של סדרת פרויקטים ישראליים בתחום, בהם מיזמי דוכיפת 1, דוכיפת 2, ודוכיפת 3, וכן "תבל 1" ששוגר בהצלחה ב-13.1.2022 בהשתתפות 8 בתי ספר משמונה רשויות.

 

שרת החדשנות, המדע והטכנולוגיה, גילה גמליאל, אמרה כי "פרויקט תבל 2 מסמל את פסגת החדשנות הישראלית בשילוב חינוך מדעי וטכנולוגי. זוהי גאווה לאומית לראות תלמידי תיכון מכל רחבי הארץ, מכל המגזרים, מובילים פרויקט חלל פורץ דרך בקנה מידה עולמי. ההשקעה של 10.5 מיליון שקלים בפרויקט זה היא השקעה בעתיד המדעי והטכנולוגי של ישראל, ובדור הבא של מובילי החדשנות הישראלית".

 

תא"ל (מיל') אורי אורון, מנהל סוכנות החלל הישראלית הוסיף כי "פרויקט תבל 2 הוא עדות לכוחה של החדשנות הישראלית. אנו רואים כאן שילוב מנצח של מצוינות מדעית, חינוך טכנולוגי וחיבור בין אוכלוסיות. הלוויינים האלה לא רק יספקו מידע מדעי חיוני, אלא גם מהווים השראה לדור הבא של מדעני החלל הישראלים".