חינוך לחלל
arrow-left
תוכניות חינוך

תבל 2: תלמידי תיכון רושמים שיא ישראלי בשיגור 9 לוויינים לחלל

פרויקט חוצה רשויות לבניית ושיגור לוויינים על ידי תלמידים

lesson Image

פרויקט "תבל 2" – תלמידים בונים לוויינים – יוצא לדרך, וביום שבת, 15 במרץ 2025, תשע רשויות בישראל שיגרו תשעה לוויינים פרי עמלם של תלמידי תיכון, באמצעות חברת ספייס אקס. 

 

תלמידים שבונים ומשגרים לוויינים זו אולי תופעה נדירה בעולם אבל בישראל יש כבר כמה פרויקטים מוכרים, בהם דוכיפת 1, דוכיפת 2 ודוכיפת 3. פרויקט תבל (תלמידים בונים לוויינים) הוא הדור הבא, שבו סוכנות החלל הישראלית במשרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה מובילה פרויקט חוצה רשויות, שכולל בניה ובדיקת לוויינים, הקמת תחנות תקשורת למעקב אחר הלוויינים ולבסוף שיגורם וקבלת טלמטריה ונתונים מדעיים. ב-13.1.2022 שוגרו לוויני תבל 1 בהצלחה. בניהול מרכז המדעים הרצליה והשתתפות 8 בתי ספר משמונה רשויות, 8 לוויינים הדגימו יכולות תקשורת עם תחנות הקרקע ושירתו משימות מגוונות. 


להק פרויקט תבל 2 כבר כולל תשעה לוויינים שישוגרו לחלל, שיא ישראלי בכל הזמנים. בפרויקט משתתפות 9 רשויות, כולל מהמגזר היהודי, הערבי והדרוזי: שער הנגב, ירוחם, מעלה אדומים, גבעת שמואל, כפר קרע, טייבה, הרצליה, עין מאהל, וירכא. הפרויקט מומן על ידי סוכנות החלל הישראלית ומנוהל על ידי המרכז להנדסת חלל, בפקולטה להנדסה באוניברטיסת תל אביב. 

 

המשימה המדעית-טכנולוגית של תבל 2 היא מיפוי קרינה קוסמית ובדיקת השפעת קרינה על רכיבים אלקטרוניים. בנוסף, ללוויין של שער הנגב יש גם משימת הנצחה והוא ישדר את שמות הנרצחים והנופלים מה-7 באוקטובר וממלחמת חרבות ברזל. התוכנית החינוכית בכללותה היא למעשה תשתית לקידום ההתמחות בתחומי החלל בחטיבה העליונה, וכן פיתוח הון אנושי והקמת תשתית פיסית הנדרשת לניהול פרויקטים נוספים בעתיד.

 

Image
מיפוי הרשויות שבהן תלמידי תיכון תכננו והרכיבו את לווייני תבל 1 ותבל 2
מיפוי הרשויות שבהן תלמידי תיכון תכננו והרכיבו את לווייני תבל 1 ותבל 2. קרדיט: סטודיו Walli מרחבי למידה

 

תגיות:
שיגור לווייני תבל 2
תבל 2: תשע רשויות, תשעה לוויינים
תבל 2: תשע רשויות, תשעה לוויינים

להק לווייני תבל 2 שוגר בהצלחה לחלל מבסיס חיל חיל החלל ונדנברג בקליפורניה. הלוויינים שוגרו כנחיל מקובץ אולם במשך הזמן הם צפויים להתפזר באופן אקראי במסלולם סביב כדור הארץ ולמדוד סימולטנית את הקרינה הקוסמית בגובה 500 קילומטרים.

 

יום לאחר השיגור, עם הכניסה למסלול, תחנות הקרקע בישראל, הממוקמות בהרצליה, ירוחם, גבעת שמואל ואוניברסיטת תל אביב, קלטו את שדרי הלוויינים. המשימה המדעית-טכנולוגית של להק הלוויינים היא מיפוי קרינה קוסמית ובדיקת השפעת קרינה על רכיבים אלקטרוניים. בנוסף, ללוויין של שער הנגב יש גם משימת הנצחה והוא ישדר את שמות הנרצחים והנופלים מה-7 באוקטובר וממלחמת חרבות ברזל.

 

קראו את הכתבה המלאה על שיגור תבל 2.

 

צפו בשידור המיוחד שערכנו:

 

Image
תלמידות עין מאהל בחדר הנקי. צילום: רונן חורש/לע"מ
תלמידות עין מאהל בחדר הנקי. צילום: רונן חורש/לע"מ
Image
לווייני תבל 2, שהועברו לארה"ב לקראת השיגור
לווייני תבל 2, שהועברו לארה"ב לקראת השיגור. קרדיט: רונן חורש, לע"מ

 

Image
לוגואים תבל

 

8 לווייני תבל 1 שוגרו בהצלחה
תלמידות אולפנת אמית גבעת שמואל
תלמידות אולפנת אמית גבעת שמואל

אירוע ראשון ייחודי מסוגו בעולם מגיע לרגע השיא: 8 לוויינים שתוכננו, פותחו ונבנו על ידי תלמידים ותלמידות מרחבי הארץ שוגרו הערב יחד לחלל.  לאחר עבודה מאומצת במשך 3 שנים, שלא פסקה גם בתקופת הקורונה, קבוצות התלמידים סיימנו לבנות את הלוויינים, לצלוח את אתגרי הפרויקט ולהגיע לקו הגמר. שיגור הלוויינים בוצע בהצלחה על גבי משגר פאלקון של חברת ספייס אקס והתקיים מאתר השיגור של נאס"א בפלורידה שבארצות הברית, ביום חמישי 13.1.22 בשעה 17:25 (שעון ישראל): 

 

 

משימת תבל אינה מסתיימת עם בניית ושיגור הלוויניים. כשלוש שעות לאחר השיגור, הלוויינים ידגימו יכולות תקשורת עם תחנות הקרקע שנבנו ברשויות המקומיות – כל אלה יתבצעו על ידי התלמידים בפרויקט. למידע נוסף על שיגור לווייני תבל והמשך הפרויקט>>

 

 

לוגואים רשויות