מתברר שמהירות האור לא בהכרח קשורה לאור וגם הנוף מחללית שמתקרבת למהירות זו, לא ממש יזכיר את מה שרואים בסרטים. נא להדק חגורות למסע המהיר ביותר ביקום!

פריטי רוג'ום

האם "גדול עלינו" להגיע אי פעם למערכת שמש אחרת בגלקסיה?

233
 
עם כל כך הרבה כוכבים בשמיים, מתי כבר נקפוץ לביקור בקרבת אחד מהם? הרי הגלקסיה שלנו עמוסה בכמאה מיליארד כוכבים ובלילה חשוך, אפילו בלי טלסקופ או משקפת, אפשר לספור מאות. ביחס לגודלה של הגלקסיה כולה, אפשר לומר שהכוכב הסמוך אלינו ביותר, פרוקסימה קנטאורי, הוא ממש כאן, מעבר לפינה. 
 
מה הכוונה ב"מעבר לפינה"? אם המרחק מכדור הארץ לשמש הוא כ- 150 מיליון קילומטר, פרוקסימה קנטאורי שמעבר לפינה, מרוחק פי 272 אלף מהמרחק הזה. השאלה מתי נגיע תלויה בכמה מהר נצליח לטוס.
 
במהירות של מטוס קרב F16, למשל, נוכל להגיע למהירות מרבית של כ- 0.7 ק"מ בשניה (2,414 קמ"ש), שזה קרוב למהירותם של קליעי אקדחים רבים. 
 
Image
מטוס קרב שובר את מהירות הקול- 1234.8 קמ
מטוס קרב שובר את מהירות הקול- 1234.8 קמ
 
 
 
אבל זה לא מספיק מהיר. מה גם, שמטוסים כלל לא יכולים לטוס בחלל. אם אנחנו באמת רוצים להגיע לאזור של פרוקסימה קנטאורי ולבדוק את התנאים בכוכב הלכת שהתגלה סביבו, כדאי לקחת דוגמה מכלי מהיר יותר, כמו החללית וויאג'ר1, הנעה בחלל במהירות מסחררת של כ- 61 ק"מ בשניה, או אולי אפילו הגשושית Helios2 שהיא האובייקט המהיר ביותר מעשה ידי אדם, הטסה במהירות של למעלה משבעים ק"מ בשניה. במהירות כזו היינו יכולים לחצות את כל מדינת ישראל ממטולה על אילת בשבע שניות בלבד! וכמה זמן מאילת הלאה, עד פרוקסימה קנטאורי? 
ובכן… 19 אלף שנה. 
 
במונחים אנושיים, זה המון זמן. לפני 19 אלף שנה האדם הקדמון ישן במערות בעידן הקרח. מגוחך לצפות שזה יהיה משך הזמן של טיסה ליעד כלשהו, אלא אם כן… נמצא דרך להקפיא עובּרים אנושיים ולהטיס אותם לעולמות אחרים. נזדקק כמובן לספינות חלל המנוהלות על ידי אינטליגנציה מלאכותית, שתדע גם לטפל בהתפתחות העוברים והילדים אבל אולי זה לא רעיון כה מופרך.  
 
עד אז, ישנם רעיונות ישימים יותר להגיע למערכת שמש זרה, אם כי לא מדובר במשימות מאוישות. באפריל 2016 הכריזו המיליארדר והיזם יורי מילנר והאסטרופיזיקאי סטיבן הוקינג על תכנית שאפתנית בשם Breakthrough Starshot, במסגרתה יואצו כאלף ננו-לוויינים ל-20% ממהירות האור באמצעות מפרשי שמש (משטחים הדוחים קרינה המכוונת אליהם וכך מונעים על ידה). אם התוכנית תצא לפועל, המסע לשכנינו יארך כעשרים שנה בלבד – וחלקנו עוד יזכה לשזוף את העיניים בתמונות ממערכת שמש אחרת.
 
ואולי... כדאי שנמתין קצת, עד שתיווצר טכנולוגיה מהירה יותר. כמה מהירה? בואו נדמיין שנוכל מתישהו בעתיד לנוע קרוב למהירות הכי גבוהה שאפשר לנוע בה ביקום. 
 
1

מדוע אי אפשר לנוע מהר יותר ממהירות האור?

232
 
תנועת אורות
מהירות האור קשורה לתכונה יסודית ביקום, לא לאור בהכרח. קרדיט: NASA/via Graeme Pow flickr

 

המהירות הגבוהה ביותר של תנועה בחלל היא 300 אלף קילומטר בשניה בשניה. זוהי מהירות האור אבל למעשה, השם הזה קצת מטעה כי למהירות זו אין קשר לאור עצמו שאנחנו רואים. זו המהירות של כל מה שחסר מסה: אור נראה יחד עם כל סוג אחר של קרינה אלקטרומגנטית (גלי מיקרו, למשל, או רנטגן) ואפילו גלי כבידה.
 
אבל למה דווקא 300 אלף ק"מ בשניה ולא 299 או 301? מדוע לא מיליון ק"מ בשניה? היקום אינו שוטר תנועה אז מאין באה ההגבלה השרירותית הזו? ובאמת, לפני כמה מאות שנים מדענים באמת חשבו שהאור נע במהירות אינסופית וברגע שהוא נוצר, הוא נמצא בכל מקום בו זמנית. ובכן, מתברר שחייבת להיות מגבלה כלשהי ואין לזה קשר לאור, אלא לתכונות של המרחב והזמן עצמם.
 
אחת המסקנות המדהימות ביותר שעולות מתורת היחסות של אלברט איינשטיין, היא שהמרחב והזמן אינם שני מושגים נפרדים, אלא קשורים זה בזה במרקם אחיד. מסקנה נוספת היא שככל שאנחנו נעים מהר יותר במרחב, הזמן שאנו חווים נע לאט יותר יחסית למי שנשאר במקום. זה קורה עד שבמהירות 300 אלף קילומטר בשניה, הזמן עוצר לחלוטין. ויקום ללא זמן הוא יקום ללא שינוי: שום דבר לא יכול לקרות ולהשפיע על שום דבר אחר. לכן, ללא מהירות מוגבלת כלשהי, לא יכול היה להתקיים שום חומר ביקום וגם הזמן לא היה קיים (הסבר למתקדמים). מדוע מגבלת המהירות הזו היא דווקא 300 אלף קילומטר בשניה? זו תעלומה. זוהי ככל הנראה תכונה בסיסית בטבע היקום אך איש אינו יודע מדוע דווקא זוהי המהירות.
 
אז טוב שיש מגבלה למהירות אבל איך יודעים מהי?
2

איך יודעים מהי מהירות האור?

253

במאה ה- 17 גלילאו גלילאי האמין שמהירות האור היא סופית וכדי למדוד אותה, שלח את עוזרו בלילה למרחק של כקילומטר וחצי והדליק עששית. ברגע שהעוזר ראה את אור העששית, הוא התבקש להדליק את העששית שלו וגלילאי מדד את הזמן שחלף מהרגע שהדליק את העששית שלו ועד שראה את העששית של עוזרו. אבל כמובן, האור נע במהירות רבה מדי כדי למדוד אותו כך. 

 

2d612b4a2192c93c34486bb73311ce4f.gif

מדידת מהירות האור | אונ' קולורדו, המחלקה לפיסיקה
מדידת מהירות האור | אונ' קולורדו, המחלקה לפיסיקה
 
תוך כמה עשרות שנים, האסטרונום הדני אולף רומר, הגיע די קרוב לתוצאה כשהוא מדד את זמני הליקויים של ירחי צדק. כיום, גם אתם יכולים למדוד את המהירות המרבית ביקום וזאת באמצעות שוקולד (או מרשמלו) ומכשיר מיקרו ביתי
 
וזו בהחלט מהירות מסחררת. נניח שכביש איילון היה נסלל עד לירח. לו היינו נוסעים במהירות המותרת ללא עצירות, 24 שעות רצופות ביממה, היינו מגיעים לירח תוך למעלה מחמישה חודשים. ובמהירות האור? שניה ורבע בלבד:
 
הזמן שלוקח לאור להגיע מכדור הארץ לירח | Cantus, וויקימדיה
המהירות שלוקח לאור להגיע מכדור הארץ לירח | Cantus, וויקימדיה
 
במהירות זו, זה גם הזמן שייקח להקיף את כדור הארץ בקו המשווה כמעט תשע וחצי פעמים. 
 
אז בואו נדמיין שנוכל מתישהו להגיע קרוב למהירות הזו. לאן נוכל להגיע?
 
3

לאן היינו מגיעים אילו היינו יכולים לטוס במהירות האור?

40
טיסה לירח במהירות האור היא קפיצה קטנה: שניה ורבע ואתם שם. כיוון שמדובר במהירות כל כך אדירה, נדמה לנו שגם הטיסה ברחבי מערכת השמש תימשך מספר שניות, ממש כמו בסרטים. אבל אפילו מערכת השמש המוכרת שלנו היא שכונה די גדולה. רק כדי להגיע לכוכב הלכת צדק, שנמצא במסלול מעבר למאדים הסמוך אלינו יחסית, היה לוקח להגיע לפחות 35 דקות, במקרה הטוב. אם הוא היה ממוקם מעבר לשמש, היה לוקח לנו כשעה וחצי. 
 
כמה זמן היה לוקח להגיע ממרכז מערכת השמש לשוליה במהירות האור? הסרטון הבא מדמה טיסה שכזו. הפעילו אותו וכשתסיימו לקרוא (ואולי תכינו גם קפה בדרך), תבדקו לאן הגעתם במערכת השמש. 
 
4

כיצד היה נראה הנוף מספינת חלל שטסה קרוב למהירות האור?

231
בסרטי מדע בדיוני טיסה במהירות האור תמיד גורמת לנקודות הכוכבים סביב להימתח אחורנית. כך זה נראה בדרך כלל:
 

lightspeed_brad_wilson.jpg

lightspeed_brad_wilson.jpg
האם כך נראה הנוף מהשמשה הקדמית של חללית המתקרבת למהירות האור? | via Flickr Brad Wilson
 
נשמע הגיוני, במיוחד כשנזכרים בנוף הנמרח לאחור בנסיעת רכבת מהירה. אך האם זה באמת היה נראה כך? ככל הנראה, לא. טיסה תאורטית שכזו, שמהירותה קרובה למהירות האור, היתה נחווית אחרת לגמרי.  
 
אנו רואים את הכוכבים כיוון שהעין קולטת את האור הנראה הנפלט מהם. "אור נראה" הוא אור באורך גל מסוים, לא ארוך מדי (כמו אור אינפרא-אדום) ולא קצר מדי (כמו אולטרה-סגול), אלא איפשהו באמצע. ככל שהיינו מתקרבים למהירות האור, אורכי הגל הנפלטים מהכוכבים היו מתקצרים עד שהיו הופכים לקרני רנטגן, שאותם איננו יכולים לראות. למה הם היו מתקצרים? חשבו על אבן שנזרקת באגם צלול. פגיעת האבן משחררת אדוות: גלי מים דקים הנעים כלפי חוץ במעגלים. הגלים האלה פוגעים בסירה שעומדת במרחק במרווחי זמן דומים: 
 
פונג--------פונג--------פונג--------פונג--------פונג
 
אבל אם הסירה תתחיל לנוע לכיוון מרכז המעגלים, היכן שהאבן נחתה, אז הגלים יגיעו אליה במרווחים קצרים יותר:
 
פונג---פונג---פונג---פונג
 
לתופעה הזו קוראים אפקט דופלר. 
 
אבל מהר מאוד, תוך שאנחנו מאיצים למהירות האור, משהו מוזר היה קורה.
 
ככל שהיינו מאיצים, היה מתפשט ומתגבר מולנו אור אחיד ועצום, שהיה מאפיל על אורם של שאר הכוכבים, עד שרק אותו היינו רואים. זהו האור של קרינת הרקע הקוסמית. מקורה של קרינה זו הוא למעשה האנרגיה שנוצרה בתקופה הראשונה של היקום לאחר המפץ הגדול. כשמודדים אותה כיום אנחנו רואים שהיא מגיעה מכל מקום באופן זהה, אך גם שהיא מאוד חלשה ואף הולכת ונחלשת. אורך הגל של קרינת הרקע הקוסמית הוא ארוך מאוד ואי אפשר לראותו. אך בגלל אפקט דופלר, ככל שהיינו מאיצים למהירות האור אורך הגל היה מתקצר עד שהכל לפנינו היה מוצף באור קרינת הרקע הקוסמית.
הנה, כך היתה נראית טיסה על גבי חללית שמאיצה למהירות האור מכדור הארץ ומגיעה לירח. אז תחזיקו חזק את הכיסא, אנחנו ממריאים: 
 
3…
 
2…
 
1...
 
 

 

קראו עוד על שנת אור

ומה אפשר ללמוד על היקום ממהירות האור

5