חדשות החלל
arrow-left
לחדשות החלל

ישראל תסייע לאיזורי אסון דרך החלל

סוכנות החלל הישראלית
2.06.2014
תמונת האיזור לפני שאירע הצונאמי בחופי תאילנד
תמונת האיזור לפני שאירע הצונאמי בחופי תאילנד

באירועים הומניטריים רבים, מדינת ישראל היא מהראשונות להוציא משלחות סיוע. ואולם, עד כה לא נוצלו יכולותיה המתקדמות של ישראל בתחום החלל כדי לסייע במקרה אסון. כעת, בזכות מאמצי תיווך ויוזמה של אנשי סוכנות החלל הישראלית במשרד המדע, תספק ישראל מידע מהלוויינים שלה במקרה הצורך לאזורי אסון ותשדר בזמן אמת תמונות שיעזרו לכוחות בשטח. שיתוף הפעולה הייחודי יוצג לראשונה במסגרת כינוס לציון 30 שנה לסוכנות החלל הישראלית בעוד כשבועיים.

במסגרת שיתוף הפעולה מתמשך של סוכנות החלל הישראלית עם ועדת האו"ם לשימוש בחלל לצרכי שלום (COPUOS), נחשף נציג הסוכנות דניאל ברוק, יועץ לקשרים בין-לאומיים לסוכנות, לפעילות ארגון "ספיידר" (SPIDER) - ארגון הפועל באו"ם ומשמש במצבי אסון צומת להעברת נתונים המתקבלים מגורמים בעולם שיכולים לתרום מהידע והטכנולוגיה שלהם בתחום החלל בהתנדבות. ברגע שמתקבלת התראה על אסון הומניטרי גדול, אוסף הארגון מידע חיוני שיסייע לקבל תמונה מלאה ככל הניתן על ממדי האסון, מעביר אותם לגורמים שזקוקים למידע בשטח או מחבר אותם ישירות עם הגורם המסייע.

סוכנות החלל הישראלית גייסה את חברת "אימג'סאט" (ImageSat), המפעילה את הלוויינים הישראליים ארוס A וארוס B מבית התעשייה האווירית ואלאופ, שבשעת הצורך תכוון את הלוויינים לאזורים מוכי אסון ותעביר באמצעות ארגון "ספיידר" באופן מידי תמונות לנזקקים לסיוע. חברת "אימג'סאט" צילמה בעבר פעמים רבות אזורים מוכי אסון כגון הצונאמי בתאילנד, רעידות אדמה ביפן, שיטפונות בארה"ב, התפרצויות הרי געש במקומות שונים ועוד, אך עד כה לא נמצאה דרך ממוסדת ויעילה להעברת הנתונים לכתובת הנכונה בזמן מועיל.

"המהלך תורם לשיפור תדמיתה של ישראל באו"ם ובעולם", אומר שר המדע, הטכנולוגיה והחלל יעקב פרי. "בהצטרפות למיזם אנו נכנסים לרשימה של מדינות מתקדמות בחלל כגון ארה"ב וצרפת שמסייעות כבר שנים במקרי חירום. סוכנות החלל הישראלית פועלת לטובת האנושות ותשקול סיוע בכל מקום שיש בו צורך".

הלוויינים מסוג ארוס מקיפים את כדור הארץ כל שעה וחצי, בכל פעם עוברים מעל אזור אחר. מדובר בלוויינים מסחריים שמספקים שירותי צילום על בסיס עסקי ללקוחות בעולם. הלוויינים מצוידים במצלמות חלל ולוויין ארוס B אף שייך למשפחה מצומצמת של לוויינים בעלי כושר הפרדה טוב ממטר.

כשתתקבל פנייה במוקד החברה, ישגרו מפעילי הלוויין פקודה מתחנת הקרקע שלפיה כאשר הלוויין יחלוף מעל האזור הרלוונטי, יתבצע הצילום וישודר בזמן אמת לכל תחנת קרקע הערוכה לקלוט את הלוויינים. אם אין תחנת קרקע בנמצא, ייאגר המידע בלוויין עצמו, ייפרק בהזדמנות הראשונה בתחנה של אימג'סאט בארץ וישלח באמצעים מקוונים דרך ארגון "ספיידר" לכוחות באזור.
כעת בודקים בסוכנות החלל הישראלית אפשרות להרחיב את שיתוף הפעולה עם האו"ם לתחומים נוספים כגון מתן שירותי תקשורת לוויינית לאזורי אסון.

תגיות: