אחד המכשולים הגדולים שעומדים בפני האנושות בדרכה להפוך למין בין-פלנטרי הוא המין עצמו: רבייה בתנאי מיקרו כבידה היא תנאי הכרחי לכל מושבה עתידית במאדים, למושבות בחלל ובכלל למשימות ארוכות טווח. לכן רבייה היא אחד הנושאים בשבוע החלל העולמי, שנערך השבוע גם בישראל על ידי סוכנות החלל הישראלית במשרד המדע.
בשנים האחרונות גם בנאס"א וגם בתעשייה בפרטים מתכננים ברצינות את האפשרות לשהייה ממושכת בחלל, בין השאר במסגרת משימות מאוישות למאדים. אך אחד הנושאים שנדחקים לשולי הדיון, הוא כיצד לאפשר בחלל את אחד ההיבטים הבסיסיים ביותר של חיים אנושיים: סקס.
ככל הידוע לנו, איש מעולם לא קיים יחסי מין בחלל, זאת למרות שאפילו זוגות נשואים כבר הספיקו לשהות יחד בחלל. למעשה, נאס"א אוסרת על האסטרונאוטים שלה לקיים יחסי מין בחלל – ויש לה סיבות טובות לאסור על כך. רבייה בתנאי מיקרו-כבידה היא אתגר (וסיכון) הרבה יותר גדול ממה שנדמה.
ראשית, יש את המעשה עצמו. לפי חוקי ניוטון, כל דחיפה קלה יעיפו אסטרונאוט בתנאי מיקרו כבידה לכיוון הנגדי. זה נחמד כשרוצים לעופף ברחבי תחנת החלל הבינלאומית: דחיפה קלה כנגד קיר, ואתם עפים לכם לצד השני. אבל אם רוצים לעשות סקס בחלל, זו כבר בעיה: בני הזוג יצטרכו לקשור את עצמם זה לזה ולדופן החללית. לשם כך פותחה חליפת חלל מיוחדת בשם 2suit, שאף נוסתה בהצלחה ב-2008 במסגרת הסדרה הדוקומנטרית The Universe של ערוץ ההיסטוריה.
גם אם מתגברים על עניין התנועה המגושמת בתנאי מיקרו כבידה, יש עוד עניין קטן. קטן יחסית. כדי לקיים יחסי מין הטרוסקסואליים בכל מקום, והחלל אינו יוצא דופן, הגבר צריך להגיע לזקפה ובחלל נקודת הפתיחה שלו היא לא משהו, כיוון שבמיקרו כבידה, הדם זורם בעיקר לראש ולחזה. במילים אחרות, האסטרונאוט שלנו יצטרך לתפקד בתנאים דומים לעמידה על הראש.
סרטון הסבר קצר. אל תנסו את זה בבית, כי זאת לא הנקודה. נסו את זה בחלל. קרדיט: simpleshow foundation
יחד עם זאת, נשים יאלצו לסבול את התכווצויות הרחם ללא אפידורל. במיקרו כבידה, חומרים מהסוג הזה יכולים לנוע בקלות במחזור הדם לכיוון הראש ולגרום לסיבוכים קשים. הנחמה היחידה בהקשר הזה, היא זו: מאחר שעמוד השדרה נמתח בתנאי מיקרו כבידה, אישה הרה בחלל תסבול פחות מכאבי גב בטרימסטר השלישי של ההיריון ובנוסף, ייווצרו לה גם פחות בצקות ברגליים.
גם אחרי צאתם לאוויר העולם (וליתר דיוק: לריק החלל), תינוקות החלל צפויים להיות שונים מאוד. ככלל, גוף האדם התעצב במשך מיליוני שנים לכבידה של כדור הארץ. לחיים במיקרו כבידה יש השפעות קיצוניות על הפיזיולוגיה שלנו: הגוף מתארך, הלב קטן, העצמות נעשות שבירות, הרגליים כואבות, שיווי המשקל משתבש, השרירים נחלשים, כלי הדם נפגעים. כמעט כל איבר ומערכת בגוף נפגעים או משתנים בחלל.
אסטרונאוטים ששבים היום משהייה של מספר שבועות או חודשים בחלל מתגבהים בכ-5 ס"מ – ואז מתנמכים חזרה אחרי כמה ימים בכדור הארץ. אבל ספק אם אדם שייוולד בחלל, או אפילו על מאדים, יוכל אי פעם לדרוך על כדור הארץ מבלי לקרוס לתוך עצמו. אדם שייוולד כענק יחסי, ויהיה בעל חוט שדרה מתוח משלנו ולב קטן בהרבה, עלול לא לשרוד את המעבר הפתאומי לתנאי הכבידה בכדור הארץ.
"למעשה", מסביר ד"ר שנקר, "ילד שייוולד בחלל הארץ כבר לא יהיה שייך למין האנושי, ה-Human Species, אלא יהיה חלק ממין חדש, ה-Human Spaceies".
הרצאתו של ד"ר ערן שנקר, "תהיו בריאים: איך בני אדם יתקיימו בחלל?", תערך השבוע במסגרת שבוע החלל העולמי.