בסרטי מדע בדיוני מסעות בחלל נראים כמו עניין של מה בכך, אבל רובם לא לוקחים בחשבון שקשה מאוד לברוח מכוח המשיכה של כוכב
לאחר שאושר קיומם של אלפי כוכבי לכת מחוץ למערכת השמש, עולה השאלה, לא רק כמה מהם יכולים לקיים חיים, אלא מה הסבירות שבאלה שכן מתקיימים חיים מדובר בחייזרים תבוניים עם טכנולוגיה שתיקח אותם לביקור ברחבי הגלקסיה ואולי אפילו גם אצלנו. שני מחקרים בלתי תלויים שהתפרסמו לאחרונה מציעים שהסבירות לכך היא נמוכה מאוד.
כשנשאל הפיזיקאי אנריקו פרמי מה דעתו על הימצאותם של חיים תבוניים מחוץ לכדור הארץ, הוא ענה: "אם כן, היכן הם?". פרמי בסך הכל הצביע על הפרדוקס הבא: בהינתן המספר העצום של מערכות השמש בגלקסיה שלנו, ומתוך כך הסבירות למספר גבוה של אזורים ישיבים ולהתפתחות תרבויות חוצניות, היינו כבר מזמן אמורים לראות עדות לחיים תבוניים.
ככל שמשתכללים הטלסקופים, יכול להיות שזה עניין של זמן עד שעדויות כאלה יצוצו כמו פטריות אחרי הגשם. מה רבה הייתה השמחה, כאשר בשנת 2016 התגלה כוכב-לכת סביב השכנה הכי קרובה שלנו פרוקסימה קאנטורי, ננס אדום קטן ועמום שמסתו כ 12% ממסת השמש שלנו, ומרחקו מאיתנו כ 4.2 שנות אור בלבד. השמחה עלתה לדרגת אושר עילאי כשהחוקרים פסקו: השכן הסלעי שלנו נמצא באזור הישיב! כלומר, יתכן שהתיירים הפוטנציאלים נמצאים ממש מעבר לפינה, אך האם יש סיכוי שהם אי פעם יגיעו אלינו, לכדור הארץ?
גלקסיה שורצת חיים נסתרים
לכאורה, נראה שקל הרבה יותר להימלט דווקא מננס אדום הקטן בהרבה מהשמש הצהובה והמפוארת שלנו. אולם אם ניקח בחשבון, שחיים, כפי שאנו מכירים אותם, יכולים להתפתח רק באזור הישיב, נקבל תמונה שונה לגמרי. הקרינה הנפלטת מננסים אדומים חלשה בהרבה מזו הנפלטת מננסים צהובים דוגמת השמש שלנו, ולכן המרחק של האזור הישיב מהם קטן הרבה יותר מהמרחק של כדור הארץ מהשמש. קטן פי 20 בערך. פרוקסימה קנטאורי b, חג במרחק זעום של 7 מיליון ק"מ סביב השמש שלו (לצורך ההשוואה, מרחקו של כוכב חמה מהשמש הוא58 מיליון ק"מ, והוא כוכב הלכת הקרוב ביותר אליה). כיוון שמהירות המילוט אינה תלויה רק במסת הכוכב, אלא גם במרחק ממנו, מהירות המילוט מכוכבי לכת הקרובים לננסים אדומים היא עצומה. לייב חישב במאמרו שמהירות זו נעה סביב 65 ק"מ לשנייה. על מנת להגיע למהירות כזו, היחס בין המסה ההתחלתית של הרקטה למסתה הסופית צריך להיות כמה מיליארדים, וזה כמובן אינו מעשי.
משבית השמחות השני, כאמור, הוא המאמר של מייקל היפקה, הנוגע בקושי להגיע למהירות בריחה מכוכבי לכת מסוג סופר-ארץ. לשם המחשה, מראה היפקה, כי מהירות המילוט מפניו של כוכב לכת המסיבי פי 10 מכדור הארץ וגדול פי 1.7 ממנו שווה ל 27.1 ק"מ בשנייה. אילו היינו משגרים מכוכב כזה, טיל הזהה לזה ששוגר במשימת אפולו אל הירח, היינו זקוקים לכ 400,000 טון של דלק, מסה השווה בערך לזו של הפירמידה הגדולה של גיזה. אז יכול אמנם להיות שהיקום בכלל והגלקסיה שלנו בפרט, שורצים חיים אבל נסתרים. אבל אם הן רובן לכודות במערכת השמש שלהן, או בפלנטת הענק שלהם זה לא ממש יעזור למפגש פוטנציאלי. אם נרצה ללחוץ את ידם החייזרית של השכנים מתאום הארץ הקרוב, נצטרך להמתין עד שאלו יפתחו הנעה מתוחכמת יותר מהנעה כימית, או עד שהציוויליזציה שלנו תפתח רקטות מהירות דיין בשביל להגיע עד אליהם.