סקרני חלל
arrow-left
תחרויות

לוויין נולד: תחרות לבניית דגמי לוויינים

זה ציפור? זה מטוס? לא, הרבה יותר גבוה… זה לוויין! ברוכים הבאים לתחרות לוויין נולד

תחרות לוויין נולד
תחרות לוויין נולד

במסגרת תחרות "לוויין נולד", תחרות ביוזמת סוכנות החלל הישראלית במשרד המדע, שתתקיים בין התאריכים 23/07/2015 עד 16/09/2015 מוזמנים בני נוער בגילאי 12 עד 15 לחשוב על משימה מקורית ללוויין, לבנות דגם ביתי ולהציגו בסרטון קצר בו סיפרו על משימת החלל שמייעדים ללוויין.

נושא התחרות נבחר על רקע ההתבססות ההולכת וגוברת של ישראל בתחום הלוויינים וננו הלוויינים. כבר כיום משייטים בחלל 14 לוויינים ישראליים והתעשיות הישראליות הולכות ותופסות מקום בעולם כמובילות בייצור לוויינים קלי משקל.

נפתחה תחרות לוויין נולד- שאלות ותשובות
ארגו הארולד עם ג'יימס קון ומודל לוויין | צילום: Los Alamos National Laboratory
ארגו הארולד עם ג'יימס קון ומודל לוויין | צילום: Los Alamos National Laboratory

אי שם מעל האטמוספירה ובקדמת הטכנולוגיה העולמית, הלוויינים טסים במהירות אדירה של עשרות אלפי קילומטר לשעה ומביטים בנו, מאפשרים לנו לתקשר זה עם זה, לנווט בדרכים ו... מה עוד? את התשובה אנחנו משאירים לכם! 

 

אם אתם בגילאי 12 עד 15, ו/או עולים לכיתות ו'-ט' משרד המדע, הטכנולוגיה והחלל וסוכנות החלל הישראלית מזמינים אתכם:

  1. לחשוב על משימה מקורית ללוויין.
  2. לבנות לו דגם ביתי.
  3. לצלם סרטון וידאו בו אתם מככבים, כשאתם מציגים את הדגם והמשימה.
  4. להעלות את הסרטון שלכם באמצעות אפליקציה בדף הפייסבוק של סוכנות החלל הישראלית.

 

להלן כל המידע הנחוץ כדי להשתתף בתחרות:

 

רגע, למה דווקא לוויין?

ההתעניינות וההתמחות של מדינת ישראל בתחום הלוויינים הן במגמת צמיחה. כבר כיום משייטים בחלל 14 לוויינים ישראליים והתעשיות הישראליות הולכות ותופסות מקום בעולם כמובילות בייצור לוויינים קלי משקל. גם בגילאים הצעירים יותר ישראל נחשבת למובילה בתחום שיגור הלוויינים, לאחר שלפני כשנה תלמידי תיכון ממרכז המדעים הרצליה היו בין התלמידים הראשונים בעולם לשגר לחלל לוויין שבנו - "דוכיפת 1", לוויין זעיר שנועד לסייע לאתר מטיילים אובדים ברחבי העולם. 

אז אפשר לומר שאנו נעריך אם תשלבו "זווית ישראלית" כלשהי, כמו למשל חיבור לטכנולוגיית לוויינים ישראלית קיימת, משימה העונה על צורך ישראלי, ואפילו דגל ישראל על הדגם לא יזיק. 

 

 

כל אחד יכול להשתתף?

ההשתתפות בתחרות והזכיה בה הן בכפוף לתנאי התקנון. באופן כללי, אם אתם בני 12 עד 15 ו/או עולים לכיתות ו'-ט' וההורים נותנים את הסכמתם, אז התשובה היא כן, בהחלט. 

 

 

באיזה פרס אוכל לזכות?

אם תנצחו בתחרות, תזכו להשתתף במחנה חלל יוקרתי אותו מקיימת מדי קיץ נאס"א ואליו מגיעים בני נוער מצטיינים מכל העולם. שני הזוכים שיבחרו יהיו נציגים צעירים מטעם סוכנות החלל הישראלית שייצגו לאחר מכן את תחום החלל והלוויינים בקרב צעירים בישראל. לכן, בנוסף, המנצחים בתחרות יזכו גם לעבור הכשרות בתחום החלל בארץ, להיפגש עם אסטרונאוטים במסגרת כינוס החלל העולמי באוקטובר (IAC) ולבקר במרכז לבניית לוויינים. 

 

 

זה נשמע מגניב, אבל מה הכוונה ב"משימה מקורית ללוויין"?

כדי לחשוב על משימה מקורית ומעניינת, כדאי קודם כל שתדעו דבר אחד או שניים על לוויינים- איפה הם פועלים, לאילו מטרות משתמשים בהם ועוד. בתחתית העמוד נמצאים קישורים שיעזרו לכם במשימה.

 

 

על איזו משימה אוכל לחשוב, שמהנדסים מקצועיים לא חשבו כבר לפני?

היזם אילן ארבל הגה רעיון שלוויינים יכולים לסייע לחוואים לעקוב אחרי פרות בשטח; תלמידי חטיבת הביניים רבין באזוּר ותיכון מקיף יהוד חשבו על לוויין שיאתר מוקשים אבודים הטמונים בקרקע, ולוויין שיזהה מטאוריטים במסלול התנגשות עם כדור הארץ; ותלמידי תיכון ממרכז המדעים הרצליה שיגרו בפועל לוויין זעיר שנועד לסייע למטיילים שהולכים לאיבוד. 

על השאלה מה יעשה הלוויין שלכם אפשר לענות לאור מה שתדעו על לוויינים ומה הם מסוגלים לעשות באופן כללי. לשם כך, שוב, עיינו בלינקים בתחתית העמוד. 

 

 

אוקיי, החלטתי על משימה, אבל איך בכלל בונים דגם לוויין?

את דגם הלוויין תוכלו לעצב במחשב ולהדפיס ככרזה או לבנות דגם פיזי תלת-ממדי מכל חומר שברשותכם. מגוון חומרי הבניה בהם תוכלו להיעזר כדי לבנות את הדגם הוא עצום: נייר, קלקר, קרטון ביצוע, מתכת, ספוג, חומרי מחזור (פחית, קרטון חלב, גליל נייר טואלט, בקבוק פלסטיק) ואפילו לגו!

רשת האינטרנט מלאה בשרטוטים והנחיות לבניית דגמי חלל. מקורות להורדת שרטוטים ודגמי נייר של  לוויינים ניתן למצוא, למשל באתר נאס"א או באתר סוכנות החלל האירופית. יחד עם זאת, אנחנו מעריכים מאוד מקוריות אז השתדלו שהדגם שלכם יהיה ייחודי ויצירתי. 

 

 

האם צריך להיות קשר בין המשימה של הלוויין לבין הדגם?

כן. ככל שיהיה קשר בין המשימה לבין הדגם, כך השופטים יעריכו יותר את התוצאה. אם, לדוגמה, משימת הלוויין שלכם תדרוש תקשורת עם תחנת קרקע על כדור הארץ – דגם הלוויין צריך לכלול אנטנה. אם הלוויין שלכם צריך לצלם, עליכם לכלול חלק שייצג מצלמה. 

 

 

אנחנו זוג/קבוצה- האם אנחנו יכולים להגיש יחד?

לא. אנחנו מעודדים עבודה בקבוצות, אך כל סרטון יכול לייצג רק משתתף/ת אחד/ת המציג/ה דגם אחד של לוויין. במידה ואתם רוצים לעבוד בזוג, שלשה או יותר, סייעו זה לזה להפיק דגם וסרטון לכל משתתף.

 

 

איך עלי להציג את הסרטון?

צלמו את עצמכם בווידאו מציגים את דגם הלוויין שלכם ואת המשימה שעליו לבצע. אורך הסרטון כולו לא יעלה על 120 שניות. ספרו לנו מדוע המשימה חשובה לטעמכם, כיצד הלוויין הולך לבצע אותה, באיזה גובה הוא יטוס וכל מידע נוסף שלדעתכם הוא חשוב ומעניין. השתדלו להקפיד על הגשה רהוטה וברורה, בדקו שאתם נשמעים טוב ושאפשר לראות את הדגם שלכם בסרטון בבירור. 

 

יש לי משימת לוויין, דגם, ואפילו רעיון לסרטון, אבל אין לי מושג איך לצלם ולערוך וידאו.

מי שהגיע לשלב הזה ונתקל בקושי להכין את הסרטון, מוזמן להגיע לאחד ממרכזי להב"ה ולקבל הדרכה להפקת סרטון בווינדוז מובי-מייקר. רצוי לקבוע מראש עם מדריכ/ה זמן הדרכה. 

 

 

איך ישפטו את העבודה שלי?

השופטים ינקדו את העבודות לפי מגוון קריטריונים: מקוריות משימת הלוויין, ההשקעה בדגם הלוויין ואם הוא כולל את החלקים החיוניים לתפקודו בחלל ולביצוע המשימה, איכות הסרטון ובהירות ויצירתיות אופן הצגת הדגם והמשימה. גם הצבעת הגולשים בפייסבוק (באמצעות לייקים) תהווה קריטריון בדירוג. לאחר שתגישו את הסרטון באפליקציה, תוכלו לשתף אותו ולקרוא לחבריכם להצביע לכם. לפירוט נוסף לגבי קריטריוני השיפוט, עיינו בתקנון המלא>>

 

 

איפה ועד מתי אפשר להגיש?

את הסרטונים ניתן יהיה להעלות באמצעות אפליקציה בדף הפייסבוק של סוכנות החלל הישראלית החל מיום חמישי הבא (30.7.15) ועד יום רביעי ה- 16.9.2015

 

 

 

צילום: ארגו הארולד עם ג'יימס קון ומודל לוויין | קרדיט: Los Alamos National Laboratory

כל מה שאתם צריכים לדעת על לוויינים לקראת התחרות
איור של לוויין GPS | קרדיט: NASA
איור של לוויין GPS | קרדיט: NASA