עמותת SpaceIL מכוונת לירח וזו אינה רק מטאפורה: לאחר השיגור ההיסטורי המוצלח ב-22 בפברואר, 2019, בצעה החללית בראשית מספר תמרונים מוצלחים, ביניהם זה שב-4 באפריל הכניס אותה למסלול סביב הירח. ביום חמישי בערב, ה-11 באפריל, היא ניסתה לנחות בים הרוגע נחיתה רכה, אך התרסקה. ההישג של משימת בראשית הוא בפני עצמו חסר תקדים בקנה מידה עולמי. יומיים לאחר התרסקותה, הכריז נשיא SpaceIL, המיליארדר מוריס קאהן, על ניסיון נוסף: בראשית 2.
צפו בשידור של ניסיון הנחיתה ב-11.4.19
איך החללית בראשית נכנסה לתמרון סביב הירח:
לאחר התמרון המוצלח הראשון, החללית בראשית צילמה סלפי על רקע כדור הארץ, ממרחק של 37,600 קילומטרים. לידיעה המלאה על מסעה של החללית עד כה>>
החללית ״בראשית״ שוגרה מקייפ קנוורל שבארה״ב ביום שישי, 22.2.2019, בשעה 3:45 לפנות בוקר שעון ישראל. מועד הנחיתה הצפוי הוא 11.4.19.
בראשית שנבנתה במפעל חלל בתעשייה אווירית, היא יוזמה של עמותת SpaceIL, שזכתה לתמיכת סוכנות החלל הישראלית במשרד המדע והטכנולוגיה. היא החללית הקטנה ביותר שתוכננה לנחות על הירח עד היום. גובהה כמטר וחצי בלבד וקוטרה כשני מטרים, עם מסה של 600 ק"ג. מסעה נמשך כמעט חודשיים.
אולי יעניין אתכם גם:
- מדוע ההישג של בראשית הוא הישג היסטורי בקנה מידה עולמי
- החללית בראשית התרסקה
- משגרים את הכיתה לירח: פעילות חינוכית דגמים ומשחקים לילדים ונוער
- גוגל: מיליון דולר לחללית הישראלית "בראשית" – אם היא תנחת על הירח>>
צפו בשיגור החללית:
שיגור החללית לירח - האתגרים והשיאים, שלב אחר שלב
המרחק לירח מכדור הארץ הוא כ - 384,000 ק"מ. לצורך המחשה זה רחוק פי 10 מהמרחק שבין כדור הארץ לבין לוויני התקשורת שנעים סביבו. כדי לצאת מהאטמוספרה, החללית שוגרה לירח על גבי משגר מסחרי ענקי: טיל פלקון 9 של חברת SPACEX. אחרי שהחללית נותקה מהמשגר, במרחק 60 אלף קילומטר, היא החלה להקיף את כדור הארץ במסלולים אליפטיים ותעבור 6.5 מיליון ק"מ- זהו המסלול הארוך ביותר שנעשה אי פעם לנחיתה על הירח. ביציאתה למסלול אל הירח, בראשית הגיעה למהירות של כ- 36,000 קמ"ש! לשם המחשה מהירות זו גדולה פי 13 ממהירותו המקסימלית של מטוס ה F15- מן הסתם זוהי המערכת הישראלית המהירה ביותר אי פעם!
במהלך הסיבובים סביב כדור הארץ, הרחיקה בראשית את מסלולה, עד שבשיאו היא הגיעה לקרבת הירח. שם הפעילה החללית את מנועיה והאטה את מהירותה כדי לאפשר לכבידת הירח ללכוד אותה במסלול סביבו. מהרגע שהחללית החלה את מסלולה סביב הירח, היא הקיפה אותו עד שהגיע הרגע הנכון לנחיתה, שהסתיימה כאמור בהתרסקות.
ראש נאס"א, ג'ים בריידנסטין, מברך על שיגור החללית "בראשית"
החללית נבנתה ותוכנתה כך שתבצע את כל הפעולות בצורה אוטונומית. המפעילים בחדר הבקרה יוכלו לשדר לחללית נתונים ופרמטרים שישולבו בתוכנה האוטונומית לפני כל הפעלה. הפיקוד על החללית נעשה מכדור הארץ מחדר הבקרה שנמצא במפעל חלל של התעשייה האווירית ביהוד. ניתן להפעיל את כל מערכות החללית מחדר הבקרה, כדי שזו תבצע את טיסתה אל הירח בהתאם לתכנית המשימה. החללית מעבירה לחדר הבקרה מידע, נתונים ותמונות לכל אורך המשימה.
ניסויים מדעיים על הירח ו״אפקט אפולו״
עמותת SpaceIL, אשר זכתה לתמיכת סוכנות החלל הישראלית במשרד המדע, היתה הקבוצה הישראלית היחידה ומתחילת הדרך היתה אחת המתחרות הבולטות בתחרות הבינלאומית היוקרתית, Google Lunar X Prize. לאחר ביטול התחרות, העמותה המשיכה בדרכה לפיתוח החללית הישראלית הראשונה שתנחת על הירח בנחיתה רכה, לאסוף נתונים לטובת המחקר המדעי ולשלוח חזרה לכדור הארץ תמונות ווידאו בחדות גבוהה.
המרוץ לירח של SpaceIL אינו מסתכם רק בהשתתפות בתחרות הבינלאומית, אלא גם בחזון חינוכי ליצור "אפקט אפולו" ישראלי חדש ובאמצעותו, לעודד את הדור הבא בישראל ובעולם לבחור במקצועות מדע, הנדסה, טכנולוגיה ומתמטיקה. לשם כך, סוכנות החלל הישראלית בשיתוף עם SpaceIL יצרו תוכנית חינוכית ייחודית, משחקי הירח, הכוללת מערכי שיעור והפעלה לבתי ספר יסודיים.
קפסולת הזמן - מאגר מידע עצום אודות האנושות
החללית בראשית נושאת עמה "קפסולת זמן" - מאגר מידע עצום -מאות קבצים דיגיטליים החל מפרטים אודות העמותה, על פרויקט בניית החללית והצוות, סמלים לאומיים, מִטְעָן תרבותי וחומרים שנאספו מהציבור הרחב לאורך השנים לטובת שליחתו לירח עם החללית.
קפסולת הזמן עתידה להישאר על הירח גם לאחר השלמת המשימה ומאחר והחללית אינה צפויה לחזור לכדור הארץ, המידע הטמון בה עתיד להישאר בירח לזמן בלתי מוגבל, ייתכן שיימצא ויחולץ על ידי הדורות הבאים.
אפליקציית החללית Beresheet
עם השיגור עמותת SpaceIL וסוכנות החלל הישראלית במשרד המדע גאות להשיק אפליקציית משחק שתלווה את מסע החללית הישראלית הראשונה לירח.
האפליקציה להורדה בחנות האפליקציות של אפל וחנות PLAY של גוגל, מיועדת לקהל הרחב ובנויה על שאלוני חידות וטריוויה שמלווים את התקדמות החללית בחלל. המשתמש מתקדם במסלול לירח, וכל יומיים-שלושה נפתחת "תחנה" חדשה במסלול בחלל ובה חידון בן 20 שאלות סביב נושא החלל בהקשר לתחומים שונים- מוזיקה, תרבות, היסטוריה, מדע, ועוד. בכל תחנה, המטרה היא לענות על כל השאלות נכונה בזמן הכי קצר. אפשר להיעזר ברשת, לבקש רמז, או לשלוח בקשת עזרה לחברים ברשתות החברתיות.