מדי 405,000 שנה ב-215 מיליון השנים האחרונות, כוחות המשיכה של צדק ונוגה האריכו מעט את מסלול כדור הארץ סביב השמש – כך עולה ממחקר חדש שהתפרסם ב-Proceedings of the National Academy of Sciences. המחזור המדויק תואם להפליא לעידנים הגיאולוגיים של העולם שלנו, ויכול לשפוך אור חדש על ההכחדות ההמוניות בפרהיסטוריה.
שינוי מסלול כמו שעון
כולנו יודעים שהטמפרטורות בכדור הארץ משתנות לפי שני מחזורים: תנועת כוכב הלכת סביב צירו (יממה) ותנועתו סביב השמש (שנה). אולם ב-1924 הראה האסטרופיזיקאי הסרבי מילוטין מילנקוביץ' שישנם מחזורים נוספים, איטיים בהרבה, כמו שינוי נטיית ציר הסיבוב של הארץ ביחס למישור מערכת השמש, והארכתמסלול הארץ סביב השמש עד כדי 5% ממסלולו הרגיל. מילנקוביץ' סבר כבר אז, כי שינוי מסלול זה של כדור הארץ מושפע ממסלוליהם של נוגה וצדק.
הודות למחזוריות האסטרונומית המושלמת, חוקרים מתחומים שונים יכולים כעת לתארך בדיוק רב אירועים ביולוגיים וגיאולוגיים פרהיסטוריים, כמו הופעת הדינוזאורים, הופעת היונקים ושבירתה של יבשת-העל פנגיאה ליבשות השונות שאנו רואים היום. גם הכחדת הדינוזאורים, הושפעה ככל הנראה לא רק מהאסונות שנגרמו בעקבות פגיעת אסטרואיד בחצי האי יוקטן שבמקסיקו לפני 65 מיליון שנה, אלא גם משינויי אקלים קיצוניים ופעילות געשית מוגברת בסוף עידן הקרטיקון. במילים אחרות, גם לולא פגיעת האסטרואיד, ייתכן שהדינוזאורים היו נכחדים בין כה וכה.
למחקר החדש, אם כן, צפויות השלכות מרחיקות לכת על שורה ארוכה של מחקרים מדעיים במגוון תחומים, כגון אסטרונומיה, גיאולוגיה, פלאונטולוגיה (חקר מאובנים) ופלאואנתרופולוגיה (חקר האבולוציה של האדם). אולם אם אתם חוששים מהבאות, אל דאגה. כדור הארץ נמצא כרגע במסלול אליפטי מתון (כמעט מעגלי) סביב השמש, ואנחנו לא צפויים להיכנס לעידן גיאולוגי חדש, כלומר לא צפויים לשינויי אקלים קיצוניים, לעוד 200,000 שנה.