אסטרונומים מאוניברסיטת אריזונה הצליחו לתפוס "על חם" התפרצות סולארית אלימה, או סופר-התפרצות (superflare), של ננס אדום. ההתפרצות שנמדדה הייתה עוצמתית יותר מכל התפרצות סולארית שאי פעם נמדדה מהשמש שלנו, והיא צפויה להכחיד את החיים בסביבתה – אם ישנם כאלה.
הסיכוי הטוב ביותר לחיים?
כ-75% מהכוכבים בגלקסיה שלנו הם ננסים אדומים. ננסים אדומים הם כוכבים קטנים מאוד, והם בעלי תוחלת חיים ארוכה במיוחד של מאות מיליארדי שנים ויותר. לפי הערכות, סביב רוב הננסים האלה ישנם כוכבי לכת. לכן החיפוש אחר חיים מחוץ לכדור הארץ מתמקד בשנים האחרונות במערכות שמש של ננסים אדומים, כמו מערכת TRAPPIST-1, המונה שבעה כוכבי לכת אשר שלושה מהם נמצאים ב"אזור הישיב", כלומר במרחק הנכון מהשמש שלהם כדי לאפשר את קיומם של מים נוזלים על פני השטח.
לפי התיאוריה המקובלת, התפרצות סולארית מתרחשת כאשר השדה המגנטי העוצמתי של הכוכב "מסתבך" בתנועת האטמוספרה, ולאחר מכן נשבר ומתחבר מחדש – תהליך שמשחרר לחלל אלקטרונים, פרוטונים ויונים במהירויות המתקרבות למהירות האור. סופר-התפרצות, כמו זו שנמדדה על ידי האבל, יכולה לשנות את ההרכב הכימי, או פשוט להעיף כליל, את האטמוספרות של כוכבי הלכת הסמוכים.
יש עוד זמן להשתנות
עם זאת, החוקרים לא סבורים שתגליתם שוללת את האפשרות לחיים סביב ננסים אדומים. פארק לויד מאוניברסיטת אריזונה, שהוביל את המחקר החדש, מסר בהודעה לתקשורת כי "בכוחה של התפרצות כזאת לפשוט את האטמוספרה מעל כוכב לכת. אבל זה לאו דווקא אומר שאין סיכוי לחיים בכוכב הלכת. החיים האלה יכולים פשוט להיות אחרים ממה שאנחנו מדמיינים. בנוסף, ישנם תהליכים טבעיים שיכולים לחדש אטמוספרות. לפי הערכות, ננסים אדומים יכולים לבעור במשך טריליון שנים, ובפרק זמן ארוך כל כך אפשר גם להגיע לתנאים ישיבים של כוכבי לכת".
בשלב הבא של HAZMAT, האבל עתיד לתצפת על ננסים אדומים בוגרים, בני 650 מיליון שנה, במטרה להשוות את עוצמת ההתפרצויות הסולאריות שלהם לסופר-התפרצויות של אחיהם הקטנים. עם זאת, נכון לכתיבת שורות אלו, טלסקופ החלל האבל עדיין מושבת בגלל תקלה בגירוסקופים.