רוצים לתרום לחקר החלל מהבית? זו ההזדמנות שלכם לבחור מבין למעלה מעשרים פרויקטי חקר אמיתיים, הזקוקים לעזרתכם מרחוק גם אם אין לכם שום רקע מדעי בתחומי החלל או בכלל.
ארגון "זוניברס" (zooniverse), מרכז פרויקטים מדעיים למיקור המונים, במטרה לרתום את היכולות של הציבור הרחב במחקרים מתחומים שונים, ביניהם חלל. מדובר במחקרים מדעיים אמיתיים, עם כמות דאטה אדירה, מסוג שקשה ואף בלתי אפשרי לניתוח באופן אוטומטי על ידי מחשבים. במילים אחרות, מדובר במידע שהניתוח שלו מצריך עין אנושית. ולא של אדם אחד, שהיה צריך להשקיע כמה זמני חיים כדי לעבור על כל המידע, אלא של המון אנשים. כמה אנשים? התשובה היא כמה שיותר. לדברי הארגון כשני מיליון מתנדבים כבר סייעו לנתח ולסווג למעלה מ-470 מיליון פרטי מידע במחקרים מדעיים שונים.
כמות הדאטה האדירה מגיעה מטלסקופים בעיקר, המופעלים באופן רובוטי. משמעות הדבר היא שחלק מתמונות החלל שתיחשפו אליהן, טרם נראו על ידי אדם מעולם. כך, לדוגמה, בפרויקט "גן חיות גלקטי" המבקש מהציבור לסייע בסיווג גלקסיות לפי גודלן, או לחילופין אזורים שבהם נולדים כוכבים חדשים, חלק גדול מהפינות הנידחות ביקום שצולמו מעולם לא נחשפו לעין אנושית. אתם עשויים להיות הראשונים.
בפרויקט "כוכב הלכת 4", תוכלו לסייע לחקור את תנאי השטח ומזג האוויר בקוטב הדרומי של מאדים. האתר יחשוף אתכם לצילומי קרקע מאדימיים - גם כאן, רבים מהתצלומים לא נראו על ידי איש מעולם - ועליכם לזהות ולסמן סממנים שבהמשך יעזרו למדענים לקבוע מהירות וכיווני רוחות, למשל, במסגרת חקר מזג האוויר במאדים.
גילוי עולמות בחצר האחורית
רמת הקושי של המשימות משתנה, ומתנדבים שצוברים ניסיון בדרך כלל גם לוקחים חלק בדיונים עם מתנדנבים אחרים במשימות סיווג מאתגרות. חלק מהמחקרים מהווים משימה בלשית-חללית של ממש וההשתתפות בהן לא פחות ממלהיבה. מי לא היה רוצה לקחת חלק בגילוי עולמות מחוץ למערכת השמש, למשל, חלקם אולי אפילו כוכבי לכת דמויי ארץ. פרויקט ציידי כוכבי הלכת, המסתמך על דאטה מטלסקופ החלל TESS מאפשר בדיוק את זה. הרעיון הוא שכל אחד שרוצה לעזור - יכול.
להלן עוד שישה פרויקטים מעניינים:
- מרגלי הכבידה: עזרו למדעני במצפה LIGO לאתר גלי כבידה, אותם אדוות חמקמקות בזמן-מרחב של היקום.
- עולמות בחצר האחורית: חפשו גופים שמימיים מעבר למסלול נפטון סביב השמש.
- חוקרי כוכבי לכת חוץ שמשיים: גלו כוכבי לכת חדשים בגלקסיה שלנו.
- ציידי האסטרואידים: עזרו לחוקרים לאתר אסטרואידים בתמונות שצילם טלסקופ החלל האבל.
- פרויקט LOFAR: חיפוש וזיהוי חורים שחורים סופר מסיביים וגלקסיות משתנות.
- משמר הסערות הסולריות: מעקב אחר התפרצויות רוח השמש, על מנת לשפר את חיזוי מזג האוויר הסולארי.
מחפשים פעילויות חלל לילדים ולמבוגרים? בדקו את עמוד ימי קורנה בחלל שהכנו עבורכם.