קרח יבש על פני הקוטב הדרומי של מאדים בעונת הקיץ | צילום: NASA/JPL/University of Arizona
אם עד לפני כמה עשורים, התעסקו החוקרים בשאלה הגורלית, האם יש או אין חיים על המאדים, הרי שבשנים האחרונות הם הולכים ומתמקדים בתעלומה הגורלית לא פחות: האם יש או אין בו מים נוזליים. מים נוזליים הם תנאי הכרחי לקיומם של חיים כפי שאנו מכירים אותם, וקיומם הוא קריטי גם עבור משלחות מאוישות שעתידות לנחות בעתיד הלא כל-כך רחוק על הפלנטה האדומה.
מחקר חדש, אשר מתפרסם היום (ד') במגזין "סאיינס" היוקרתי, עשוי להכריע בסוגיה המסעירה הזו. רוברטו אורוסי מאוניברסיטת בולוניה שבאיטליה ועמיתיו, אספו במשך כמה שנים נתוני מכ"מ מאזור הקרוי Planum Australe, אשר ממוקם בכיפת הקרח שבקוטב הדרומי. מערכת המכ"מ, ממוקמת על החללית אקספרס, הנמצאת במסלול לווייני סביב מאדים, וזכתה לשם " MARSIS ", ר"ת של "Mars Advanced Radar for Subsurface and Ionosphere Sounding", ובתרגום חופשי: המכ"מ המתקדם למדידות תת-קרקעיות והיונוספרה של מאדים.
המצוד נמשך
זהו גילוי מרעיש. עד כה, ההשערה הייתה כי מים נוזליים יתכנו רק באזורים עמוקים הרבה יותר וחמים הרבה יותר. היתכנותם של מאגרי מים בעומק רדוד כל כך של כ 1.5 ק"מ בלבד מתחת לפני השטח, היא ממצא מפתיע ומרתק. ממצא זה משנה לגמרי את מודל ההידרוספירה (שכבת המים) על מאדים שהיה מקובל עד כה ומעלה את השאלה: האם יתכנו מקווי מים תת-קרקעיים נוספים על מאדים?
ובכן, MARSIS בחנה רק אחוזים בודדים מהשטח העצום של כיפת הקרח הדרומית, כך שיתכן ומצאנו רק את קצה הקרחון. אולם גם אם קיימים מקווים נוספים, יהיה קשה מאוד לגלות אותם. MARSIS אינה יכולה לגלות מקווי מים קטנים מדי או רדודים מידי, והיא כנראה תפספס גם את קיומה של רשת נחלים המחברים אותם זה לזה מתחת לקרקע.